Minister Lajčák rokoval s G. Westerwellem aj o situácii v eurózone

NETKY.SK • 11 Máj 2012, 07:04 • 2 min
Minister Lajčák rokoval s G. Westerwellem aj o situácii v eurózone

Minister Lajčák rokoval s G. Westerwellem aj o situácii v eurózone - Politika Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes navštívil Nemecko na pozvanie svojho rezortného partnera Guida Westerwelleho.

slovakia

left justify in out

img

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes navštívil Nemecko na pozvanie svojho rezortného partnera Guida Westerwelleho.
      Ide o Lajčákovu druhú zahraničnú bilaterálnu návštevu po nástupe do funkcie. "Oceňujem, že po Prahe ste ako do druhej metropoly, v rámci dvojstranných návštev, zavítali do Berlína," zdôraznil počas rokovaní Guido Westerwelle.
      "Nemecko parí k našim kľúčovým partnerom v rámci EÚ, pokiaľ ide o politickú aj obchodno-ekonomickú spoluprácu," pripomenul Lajčák.
      Obaja partneri posúdili celý rad otázok spojených s európskou agendou, vrátane otázky fiškálnej zmluvy a situácie v eurozóne, či prípravu nového viacročného finančného rámca. Venovali tiež pozornosť aktuálnej situácii v Grécku po parlamentných voľbách.
      Predmetom rozhovoru Lajčáka a Westerwelleho bola aj situácia na západnom Balkáne, v krajinách Východného partnerstva - i v kontexte aktuálneho vývoja na Ukrajine - a ďalšie aktuálne a kľúčové medzinárodnopolitické témy. 
      Obaja ministri na tlačovej konferencii odsúdili dnešný teroristický útok v Sýrii. Po rokovaní so šéfom nemeckej diplomacie sa Lajčák stretol s poradcom nemeckej kancelárky pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Christophom Heusgenom.
      V diskusii s Heusgenom dominovala situácia v krajinách Západného Balkánu a Východného partnerstva. Nemeckí predstavitelia ocenili možnosť vymeniť si názory aj vzhľadom na Lajčákovo predchádzajúce pôsobenie v Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS).
      Potom slovenský minister vystúpil na pôde Nadácie pre vedu a politiku (Stiftung Wissenschaft und Politik), kde diskutoval s nemeckými zahraničnopolitickými expertmi na aktuálne medzinárodnopolitické otázky.
      Témou hospodárskej situácie v Európe s dôrazom na sociálne dopady krízy sa dnes zaoberal štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Javorčík, ktorý prijal štátnu tajomníčku Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Gry Larsenovú. "Bolo by vhodné prepojiť projekty financované z fondov EÚ, ako aj z Nórskeho finančného mechanizmu na podporu zamestnanosti mladých ľudí," podotkol Javorčík na margo možných riešení nezamestnanosti. Larsenovej sa zároveň poďakoval za poskytovanie finančnej pomoci Slovensku prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Práve z nich bola sumou dva milióny eur podporená rekonštrukcia budovy bratislavskej Reduty, sídla Slovenskej filharmónie.
      Informácie TASR poskytol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies