Minister kultúry otvoril v Prahe nové priestory Slovenského inštitútu

NETKY.SK • 22 August 2016, 17:50 • 2 min
Minister kultúry otvoril v Prahe nové priestory Slovenského inštitútu

PRAHA/BRATISLAVA – Minister kultúry Slovenskej republiky Marek Maďarič a námestník ministra kultúry Českej republiky Patrik Košický za prítomnosti veľvyslanca Slovenskej republiky v Českej republike Petra Weissa a primátorky hlavného mesta Praha Adriany Krnáčovej dnes popoludní slávnostne otvorili nové priestory Slovenského inštitútu na Námestí republiky 3 v Prahe.

slovakia

left justify in out

V úvode oficiálneho otvorenia zaspieval operný spevák Miroslav Dvorský hymny oboch štátov, v ďalšej časti programu pridal aj pieseň Gejzu Dusíka Pieseň o rodnej zemi, taliansku pieseň Ernesta De Curtisa Non Non ti scordar di me a spevák Karel Štědrý uviedol zmes piesní z éry divadla Semafor.

 

Zároveň v nových priestoroch bola otvorená aj výstava Stretnutie – výber zo súčasného slovenského umenia. Svoje diela na nej prezentujú Dáša Bacmaňáková Dicová, Xénia Bergerová, Veronika Fodorová, Martin Kellenberger, Ondrej Zima, Milina Zimková a ďalší slovenskí výtvarní umelci.

 

"Vzťahy sú vynikajúce aj kultúrna výmena je celkom prirodzená. Ale predsa, sme už dva rozdielne štáty a je našou povinnosťou si vzájomné vzťahy ošetrovať. V dobrých časoch sú priatelia fajn, a v tých horších – a tie sú dnes často sa opakujúce – potrebujeme dobrých spojencov a kultúra má dnes vytvárať hlboké priateľstvá a spojenectvá. Preto sa musíme starať o to, aby slovenská kultúra pôsobila v Čechách a o to viac, že tu je naša kultúra zrozumiteľná. Myslím si, že naši umelci a naše kultúrne podujatia tu zažívajú reálnu spätnú väzbu, a potom sa obohacujú aj českou kultúrou. Mimochodom, musím aj povedať, že tu bol pekný krátky kultúrny program, ktorý mi napovedal, že ani český ani slovenský hlas sa v Európskej únii nestratia," uviedol pre TASR minister Marek Maďarič.

 

"V súčasnosti máme polročné predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ. Chystáme niekoľko hodnotných akcií, tou prvou je vernisáž Stretnutie, čo je výber z tvorby slovenských umelcov. Ďalšími v príprave sú koncert Edity Gruberovej a Symfonického orchestra hlavného mesta Prahy FOK v Obecnom dome, pripravený je koncert slovenskej hudby v Hradci Králové. V programe sú komorné koncerty aj literárne večery so slovenskými autormi. Česká verejnosť veľmi vníma aktivity nášho inštitútu, o jednotlivé akcie je veľký záujem," povedal pre TASR riaditeľ Slovenského inštitútu Vladimír Valovič.

 

Cieľom Slovenského inštitútu je prezentovať jedinečnú slovenskú kultúru českej verejnosti a upevňovať kultúrne a spoločenské vzťahy medzi oboma národmi. Prezentácia slovenskej kultúry a umenia v Českej republike prebieha v súlade s prioritami kultúrnej diplomacie Slovenskej republiky s prihliadnutím na významné výročia a udalosti. Rámcové projekty inštitútu ponúknu prehliadku slovenského divadla v Prahe aj prezentáciu filmovej dokumentárnej aj hranej tvorby súčasných filmových tvorcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies