Minister Kažimír prijal rezignáciu riaditeľa spoločnosti Krišku

NETKY.SK • 12 November 2014, 17:57 • 2 min
Minister Kažimír prijal rezignáciu riaditeľa spoločnosti Krišku

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ spoločnosti Tipos Ladislav Kriška ponúkol dnes pri vzájomnom rozhovore s ministrom financií SR Petrom Kažimírom svoju rezignáciu.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informoval rezort financií, Kažimír túto rezignáciu prijal. "Pán Kriška vyvodil zo situácie osobnú zodpovednosť a ponúkol svoju rezignáciu, ktorú som prijal," povedal Kažimír. 

 

Denník SME totiž informoval, že Kriška platil za súkromný nákup v pražskom obchode s luxusnou obuvou takmer 5 tis. eur firemnou kartou. Denníku Tipos vysvetľoval platbu kartou zo začiatku októbra tohto roku tým, že limit na svojej súkromnej karte vyčerpal v ten istý deň, pretože platil operáciu dcéry. "Pri nákupe v Baldinini teda nemohol vysokú sumu zaplatiť z vlastného a použil kartu Tiposu," uviedol denník SME. 

 

Tipos však tvrdí, že Kriška žiadne predpisy neporušil. Interné nariadenie spoločnosti podľa nich umožňuje používať firemnú kartu, táto suma musí byť však uhradená najneskôr 15 dní po doručení papierového výpisu. SME tvrdí, že podľa jeho informácií Kriška firme dlžných 4 847 eur vrátil po viac ako jednom mesiaci. 

 

Po stretnutí s ministrom financií sa vyjadril aj odstupujúci šéf Tiposu. "Čo je najdôležitejšie, neporušil som žiadny zákon ani interný predpis spoločnosti Tipos. Ale keďže chcem chrániť dobré meno značky Tipos a nechcem ju vystavovať ďalšiemu mediálnemu tlaku, tak som ponúkol svoju rezignáciu ministrovi financií, ktorý ju prijal," vyhlásil Kriška. Samotná spoločnosť podľa neho finančne poškodená nebola. "Transakcia nebola utajovaná, bola transparentne zaevidovaná a v riadnom čase a v súlade s predpismi vyrovnaná, vyúčtovaná. Firmu odovzdávam v historicky najlepšej kondícii z hľadiska počtu hráčov, výšky výnosov a odvodov pre akcionára,“ dodal Kriška. 

 

Nákup v luxusnom obchode však nemá byť jediným problémom Tiposu. SME upozorňuje aj na kúpu manuálu krízovej komunikácie za 49 tis. eur od reklamnej agentúry Jandl. "Konkurenčné agentúry neoficiálne potvrdili, že suma za podobný projekt býva oveľa nižšia," uvádza sa v denníku. Tipos však hovorí, že nejde len o samotný manuál, ale aj o individuálne mediálne tréningy a workshopy. Obhajuje sa aj 20-percentnou zľavou, ktorú od agentúry lotériová spoločnosť dostala. 

 

Ladislavovi Kriškovi sa však podanie denníka SME nevidí a tvrdí, že ten účelovo klamal a zavádzal. "Je veľmi smutné, že skúsení redaktori sa nechali zneužiť a oklamať prapodivným anonymom, ktorý dostali do redakcie a hneď začali konať účelovým spôsobom," napísal vo svojom prehlásení Kriška. Článok môže mať podľa neho súvislosť aj s blížiacimi sa komunálnymi voľbami. "Preto mám z pozície generálneho riaditeľa spoločnosti Tipos právo sa domnievať, že denník SME bol použitý len ako nástroj na diskreditáciu mojej osoby," dodal Kriška. 

 

Ako zopakoval na dnešnej tlačovej konferencii, pri použití kreditnej karty neporušil žiadne predpisy. "V mojom prípade môžem povedať, že išlo o ojedinelý prípad. Preto má aj táto situácia manažérsky a ľudsky mrzí, ale nemôžem ju považovať za nejaké osobné zlyhanie, pretože nebola protizákonná či protispoločenská," uviedol. 

 

Čo sa týka manuálu krízovej komunikácie, Kriška hovorí, že jeho obstaranie súvisí so snahou spoločnosti zúčastňovať sa na organizácii medzinárodných lotériových hier. Umožniť mu to má aj nedávno parlamentom schválená novela zákona o dani z príjmov. Účasť v medzinárodných lotériách si však podľa neho vyžaduje aj určité štandardy, ktorých súčasťou je aj manažment komunikácie. Obstarávaný manuál a jeho rozsah tak podľa neho vyplýva z odporúčaní Svetovej lotériovej asociácie. 

 

Ladislav Kriška sa stal predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom národnej lotériovej spoločnosti Tipos s účinnosťou k 3. septembru 2012. Krišku do funkcie vymenoval minister financií Peter Kažimír po ukončení výberových konaní vo viacerých spoločnostiach spadajúcich pod ministerstvo financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies