Minister Kaliňák zostáva vo funkcii: Koalícia ho podržala

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 11:54 • 2 min
Minister Kaliňák zostáva vo funkcii: Koalícia ho podržala

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre daňovú kauzu Bašternák hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

slovakia

left justify in out

Kaliňákovo odvolanie podporili všetci prítomní poslanci OĽaNO-NOVA, ĽSNS, z SaS sa zdržal len Alojz Baránik, za odvolanie bola aj väčšina klubu Sme rodina a traja nezaradení. Proti boli všetci prítomní koaliční poslanci Smeru-SD, SNS, Mostu-Híd a #Siete.

 

Pod návrh na Kaliňákovo odvolanie sa podpísali poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík (všetci traja nezaradení). Opozícia však na odvolanie ministra nemá dosť hlasov. Koaliční partneri Smeru-SD, strany SNS, Most-Híd a #Sieť od začiatku avizovali, že Kaliňáka vo funkcii podržia.

 

Premiér opozícii odkázal, že nenávisť je veľmi zlý politický program a má aj škaredú tvár. "Je mi ľúto, že tak krátko po vzniku vlády sa prejavuje toľko nenávisti a odporu ku kabinetu, ktorý je výsledkom demokratických volieb. Ani sme nečakali, že budeme mať sto dní, čo je tradícia, ale tiež som nečakal, že v čase príprav na Predsedníctvo v Rade EÚ budeme takto nezmyselne atakovaní. Je to nevídané, aby v stodňovej lehote bol podaný návrh na odvolanie člena vlády, a to na základe vymyslených faktov a skutočností, ktoré nemajú s realitou nič spoločné," povedal Fico.

 

Predseda vlády zdôraznil, že Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska. "Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde," povedal šéf kabinetu. Podľa jeho slov Kaliňák zvládol procesy, kde sme už boli na hrane totálneho zlyhania, ako napr. vstup do Schengenu.

 

Kaliňák videl za svojim odvolávaním čistokrvnú pomstu lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča za to, že polícia vyšetruje Matovičovo účtovníctvo. "Cieľ tejto schôdze je vybaviť si osobné účty Igora Matoviča so mnou a pošpiniť súčasnú vládu. Je to čistokrvná pomsta Igora Matoviča. Predstavil ma tu ako satana. K tomu sa ani nedá vyjadriť," vyhlásil minister, ktorý odmieta obvinenia, že zasahuje do vyšetrovania daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Trvá na tom, že obvinenia sú vymyslené. "Viazanie káuz na mňa je vymyslené," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona