Opozícia vedie politiku nenávisti: Chcú odvolať najdlhšie slúžiaceho ministra vnútra Kaliňáka

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 16:00 • 2 min
Opozícia vedie politiku nenávisti: Chcú odvolať najdlhšie slúžiaceho ministra vnútra Kaliňáka

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dnes otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Zvolal ju na základe 34 podpisov od opozičných poslancov. Tí navrhujú vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) pre daňovú kauzu Bašternák, do vyšetrovania ktorej podľa opozície minister zasahuje.

slovakia

left justify in out

Pod návrh na odvolanie sa podpísali poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík (všetci traja nezaradení). Opozícia však na odvolanie ministra nemá dosť hlasov. Koaliční partneri Smeru-SD, strany SNS, Most-Híd a #Sieť, už avizovali, že Kaliňáka vo funkcii podržia.

 

Danko označil mimoriadnu schôdzu za politické teátro. "Opozícia sa správa teatrálne. Máme tu orgány činné v trestnom konaní a stále prebieha vyšetrovanie. Platí prezumpcia neviny," zdôraznil. Celú považuje za mediálny šum. "Či by to bol pán Kaliňák, alebo pán Lipšic, ja sa ako osoba toho zúčastňovať nebudem. Vláda je funkčná, má dôveru a každý človek zodpovedá za svoj život a konanie. Určite, čo sa týka koalície, nejaká nedôvera alebo nechuť v tom pokračovať, by nemala byť," odhadol.

 

Fico: Opozícia ponúka Slovákom iba nenávisť, Kaliňák má plnú podporu

Nenávisť je veľmi zlý politický program a má aj škaredú tvár. V pléne Národnej rady SR to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej schôdze pléna, na ktorej chce opozícia odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Kabinet Kaliňákovo odvolanie odmieta.

 

"Je mi ľúto, že tak krátko po vzniku vlády sa prejavuje toľko nenávisti a odporu ku kabinetu, ktorý je výsledkom demokratických volieb. Ani sme nečakali, že budeme mať sto dní, čo je tradícia, ale tiež som nečakal, že v čase príprav na Predsedníctvo v Rade EÚ budeme takto nezmyselne atakovaní. Je to nevídané, aby v stodňovej lehote bol podaný návrh na odvolanie člena vlády, a to na základe vymyslených faktov a skutočností, ktoré nemajú s realitou nič spoločné," povedal Fico.

 

Predseda vlády zdôraznil, že Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska.

 

"Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde," povedal šéf kabinetu. Podľa jeho slov Kaliňák zvládol procesy, kde sme už boli na hrane totálneho zlyhania, ako napr. vstup do Schengenu.

 

Viac sa dočítate TU!

 

Minister Robert Kaliňák sa okram iného zaslúžil aj za to, že Slovensko odmietlo povinné utečenecké kvóty.

 

Most-Híd nepodporí odvolanie R. Kaliňáka

 

 

Koaličná strana Most-Híd nepodporí odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vyplýva to zo stanoviska strany. Koalícia má podľa nej iné možnosti, ako odvolať svojho ministra, keď preukázateľne zlyhá a nie hlasovať o odvolaní s opozíciou.

 

Most-Híd je za vyšetrenie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka. Ak sa preukážu pochybenia jednotlivca, mala by byť podľa nej vyvodená zodpovednosť. Most-Híd chce zároveň nezávislú kontrolu polície.

 

"Prípad podnikateľa Bašternáka vyvoláva viacero otázok, na ktoré dnes nemáme odpovede. Je správne, že sa znovu otvorilo vyšetrovanie v tejto veci a preverujú sa nové skutočnosti. Ak sa preukáže, že došlo k pochybeniam, tak voči konkrétnym jednotlivcom by mala byť vyvodená zodpovednosť," uvádza sa v stanovisku Mosta-Híd.

 

Strana potvrdzuje záujem o systémové zmeny, ktoré zabezpečia nezávislú kontrolu polície. Pripomína, že o nezávislej kontrole hovorí aj programové vyhlásenie vlády.

 

Ministra Kaliňáka žiada opozícia odvolať pre daňovú kauzu Bašternák, do vyšetrovania ktorej podľa opozície Kaliňák zasahuje. Minister zasahovanie do vyšetrovania odmieta.

 

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies