Minister Kaliňák chce špeciálny útvar na odhaľovanie daňových podvodov

NETKY.SK • 4 Jún 2012, 07:09 • 2 min
Minister Kaliňák chce špeciálny útvar na odhaľovanie daňových podvodov

Minister Kaliňák chce špeciálny útvar na odhaľovanie daňových podvodov - Politika Jedným z významných dôvodov úniku daní sú miestne väzby firiem na políciu či daňové a colné úrady. Úlohou vlády SR by preto v nasledujúcom období malo byť ich prerušenie.

slovakia

left justify in out

img

Jedným z významných dôvodov úniku daní sú miestne väzby firiem na políciu či daňové a colné úrady. Úlohou vlády SR by preto v nasledujúcom období malo byť ich prerušenie. Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) chce preto na tento účel zriadiť špeciálny útvar odhaľovania daňových podvodov.
      "Práve z centrálneho prostredia bude pôsobiť v najcitlivejších oblastiach, ktoré sú už dnes vytypované, kde dochádza k najväčšiemu úniku DPH a kde práve bez miestnych väzieb budú schopní presne popísať takú 3D mapu toho, kde dochádza k únikom a okamžite veľmi tvrdo zasiahnuť," predstavil svoju víziu v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12.
      Okrem toho rezort vnútra presadzuje aj ďalšie opatrenia, ktoré majú priniesť nielen viac financií do štátneho rozpočtu, ale aj niektoré úsporné opatrenia. Okrem známeho projektu efektívnej a otvorenej štátnej správy (ESO) to majú byť aj úpravy, ktoré zamedzia tomu, aby biele kone zakladali firmy alebo vznikali reťazové obchodné spoločnosti zneužívajúce konkurzný proces. Tieto a ďalšie opatrenia by mali podľa Kaliňáka priniesť efekt už v tomto roku a naplno sa prejaviť v roku 2013.
      Jeho diskusný oponent, poslanec parlamentu Radoslav Procházka (KDH) s viacerými pripravovanými opatreniami vlády v oblasti zamedzenia úniku daní súhlasí. Podľa neho však niektoré návrhy bude potrebné ešte upraviť tak, aby ich efektívnosť nešla na úkor väčšej záťaže poctivých podnikateľov.
      Procházka upozornil Kaliňáka aj na to, že pri konsolidácii verejných financií je nevyhnutné myslieť aj na budúcnosť. Prioritou štátu by totiž podľa neho malo byť vytváranie podmienok na lepšie vzdelávanie, ktoré prispeje k vyššej úrovni pracovnej sily na Slovensku. "Úplne prioritnou otázkou pre SR sú dnes investície do vzdelávacieho systému. Pretože bez nich budeme o tri, štyri, desať rokov presne tam, kde sme dnes," podčiarkol na margo vysokého štátneho dlhu.
      "Mám rád to, keď opozícia hovorí o tom, čo všetko chce urobiť, len to za posledné dva roky, kedy bola pri moci, nerobila," reagoval Kaliňák. Dodal, že úspory, ktoré prinesú pripravované reformy, sa môžu následne investovať aj do kvalitnejšieho vzdelávania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies