Minister Juraj Draxler slávnostne otvoril novú školu v Muránskej Dlhej Lúke

NETKY.SK • 5 Október 2015, 17:10 • 2 min
Minister Juraj Draxler slávnostne otvoril novú školu v Muránskej Dlhej Lúke

MURÁNSKA DLHÁ LÚKA – Novú modulovú budovu základnej školy v Muránskej Dlhej Lúke v okrese Revúca dnes slávnostne otvoril minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.

slovakia

left justify in out

Škola doteraz sídlila v upravených priestoroch bývalého rodinného domu, tieto priestory však už kapacitne nestačili. Na výstavbu novej budovy školy získala obec dotáciu vo výške 243.000 eur, ďalších 65.000 eur do nej investovala zo svojich prostriedkov.

 

„Škola je už plne funkčná a deti v nej majú veľmi pekné a podnetné prostredie. V tejto škole je však aj veľmi dobrý kolektív a to ma teší najviac. Financie sú jedna vec, ale druhá vec je, či máte na mieste riaditeľku, ktorá vie naozaj pracovať, či máte dobrý kolektív, ktorý vie v peknej budove vytvoriť dobrú atmosféru a pekne pracovať s deťmi,“ podotkol minister.

 

Budova pôvodnej školy stojí priamo v centre Muránskej Dlhej Lúky, nová škola je však situovaná mimo hlavnej zástavby obce, priamo pri rómskej osade Rúbanka, v ktorej žije takmer 400 obyvateľov. „Prakticky vždy máme v podobných situáciách dva protichodné argumenty. Jeden je, aby sa nedalo ani zďaleka povedať, že je tu niečo segregačné. Na druhej strane je pravda, že keď je škola pomerne blízko pri rómskej osade, tak tam chodia dominantne alebo výhradne len rómske deti,“ konštatoval minister. Často si však podľa neho takéto riešenie žiadajú aj rodičia z danej osady, lebo je pre nich výhodné, keď majú deti blízko. „Je to výhodnejšie aj pre učiteľov, že majú oveľa bližšie k rodičom detí,“ doplnil.

 

Rovnaký názor vyjadrila aj riaditeľka školy Monika Podolinská. „Deti aj rodičia to majú do školy bližšie a ani my za nimi nemusíme chodiť v prípade potreby ďaleko. Stane sa napríklad, že dieťa má počas dňa teplotu, alebo sa necíti dobre a v takom prípade ho odtiaľto nie je problém rýchlo odprevadiť domov,“ vysvetlila riaditeľka a dodala, že konečne majú v obci školu s vyhovujúcimi priestormi.

 

„Bývalé priestory boli síce útulné, ale už nepostačujúce. Boli tam malé triedy, najmenšia mala len necelých deväť štvorcových metrov. Situáciu sme riešili rôznymi vstavanými skriňami a úspornými lavicami, ale už to ďalej proste nebolo ako riešiť,“ zdôraznila.

 

Novú školu navštevuje 72 detí a má päť učební, od nultého až po štvrtý ročník. „V učebniach nultého a prvého ročníka je popoludní aj školský klub detí a od októbra začne tiež popoludňajšia krúžková činnosť,“ priblížila Podolinská, ktorá za veľkú výhodu považuje jedáleň priamo v budove školy. Tá v pôvodnej škole nebola a deti museli po frekventovanej hlavnej ceste dochádzať do jedálne v budove obecného úradu.

 

Školu považuje za veľký prínos aj starosta obce Marek Nosko. „Posunie našu dedinu úplne inde. Veľa ľudí ma síce odsudzuje, že som do jej výstavby šiel, nikdy to však neoľutujem a urobím všetko pre to, aby bola na vysokej úrovni,“ zdôraznil starosta. Stavba školy je podľa jeho slov len prvým krokom a v lokalite plánujú v budúcnosti postaviť aj materskú školu, komunitné centrum, ihrisko a upraviť okolie. „Bude to ucelený komplex, aké bývajú vo väčších mestách,“ dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies