Minister J. Figeľ zrušil tender na predaj vozňov ZSSK

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 11:51 • 2 min
Minister J. Figeľ zrušil tender na predaj vozňov ZSSK

Minister J. Figeľ zrušil tender na predaj vozňov ZSSK

slovakia

left justify in out

img

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v najbližšom období nepredá desať ojazdených motorových vozňov. Súťaž totiž zastavil nový minister dopravy Ján Figeľ (KDH). Uvádza to v dnešnom vydaní denník SME.
      Verejnú obchodnú súťaž na odkúpenie asi 30-ročných vozňov v piatok (9. 7.) ZSSK vypísala a zverejnila aj na webovej stránke. Súťaž mala byť uzatvorená v pondelok (12. 7.) popoludní, teda za jeden a pol pracovného dňa. Denník uviedol, že záujem o odkúpenie prejavili dve firmy, tie však ZSSK odmietla menovať. Obálky s ponukami mienili zástupcovia železníc otvárať v utorok (13. 7.)
      V pondelok (12. 7.) tlačová zamestnankyňa ZSSK Zuzana Červená pre SME povedala, že je všetko v poriadku a nijaký zákon porušený nebol. Expresná rýchlosť súťaže bola podľa nej nevyhnutná, pretože sa vozne potrebovali odpredať už v priebehu leta. Rýchlosť súťaže obhajovala aj tým, že zamestnanci ZSSK potrebujú čerpať dovolenku.
      Situácia ZSSK sa ale v utorok (13. 7.) začala komplikovať. Ešte pred oznámením o zrušení súťaže prišla prekvapujúca správa – termín predkladania ponúk na predaj vozňov sa mal predĺžiť do budúceho pondelka, teda do 19. júla 2010. "Vzhľadom na to, že v termíne uzávierky súťaže boli doručené iba dve ponuky, ZSSK rozhodla o predĺžení termínu podania ponúk," napísala denníku SME Červená.
      Kto a prečo zatlačil na vedenie železníc, aby zmenilo názor, keď v pondelok (12. 7.) im dvaja uchádzači v tendri stačili, nie je jasné. Červená na túto otázku odpovedala iba toľko, že mali na to právo. Minister Figeľ to nebol, keďže potom na jeho pokyn celú súťaž zrušili. Šéfom ZSSK je Milan Chúpek, nominant SNS.
      Vozne, ktoré mali byť za tie, ktoré sa odpredajú nasadené, vyrába ŽOS Zvolen. V predstavenstve tejto spoločnosti sedí Vladimír Poór, blízky súčasnej opozícii. Minimálna cena, za ktorú bola ZSSK ochotná odpredať desať ojazdených vozňov radu 810, bola 152.000 eur.
      Minister dopravy zároveň rozhodol, že ZSSK už nebude môcť nikdy urobiť takúto extra rýchlu akciu. Figeľ však zašiel ešte ďalej, pretože okrem tejto súťaže vydal príkaz zrušiť všetky tendre, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod organizácií pod kuratelou ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies