Minister Glváč navštívil miesto nehody a zraneného vojaka zo zrúteného vrtuľníka

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 06:52 • 2 min
Minister Glváč navštívil miesto nehody a zraneného vojaka zo zrúteného vrtuľníka

KOŠICE - Minister obrany SR Martin Glváč v noci na dnes navštívil v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) jedného z dvoch ťažko zranených vojakov, ktorí v utorok (28.7.) prežili pád vojenského vrtuľníka pri obci Hradisko v okrese Prešov.

slovakia

left justify in out

S 38-ročným vojakom, ktorý utrpel vážne zranenie chrbtice a trupu, sa krátko zhováral. "Je pri vedomí a na to, čo sme mali možnosť vidieť hore (na mieste havárie), môj subjektívny názor je veľmi dobrý a teším sa z toho," uviedol minister k stavu pacienta.

 

Zraneného vojaka podľa lekárov čaká dnes dopoludnia náročná operácia. "Prebehol komplexný diagnosticko-terapeutický proces, podarilo sa nám pacienta stabilizovať a pripravujeme ho na operáciu," uviedol pre novinárov lekár Rastislav Burda. Pacient je pri vedomí a komunikuje.

 

Šéf rezortu obrany potvrdil, že druhý zranený 36-ročný vojak, ktorý leží v prešovskej nemocnici, sa už v utorok podrobil operácii a je pri vedomí. "Vyzerá to naozaj lepšie, ako sme mali informácie. Je po operácii, prebral sa a ostatné veci sú, myslím si, informácie v prvom rade pre rodinu a ja by som ich nerád komentoval," povedal Glváč.

 

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáty Cenkovej má pacient združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín.

 

Minister obrany pred návštevou košickej nemocnice pricestoval na miesto havárie vojenského vrtuľníka Mi-17. Na Slovensko sa predčasne vrátil z dovolenky v Chorvátsku.

 

img

 

Tragická nehoda sa stala v utorok popoludní, na palube vrtuľníka sa nachádzala trojčlenná posádka. Počas pokusu o resuscitáciu zomrel 40-ročný pilot stroja. Dvojicu zranených hospitalizovali v nemocniciach v Košiciach a Prešove.

 

Minister obrany Martin Glváč navštívil miesto havárie vrtuľníka Mi-17

Minister obrany SR Martin Glváč v utorok večer osobne prišiel na miesto havárie vojenského vrtuľníka Mi-17. Tragická nehoda sa stala popoludní na východnom Slovensku pri obci Hradisko.

 

"Urobili sa na mieste úkony, ktoré boli nevyhnutné. Zabezpečil sa priestor, aby ráno mohli odborníci z leteckého úradu a z komisie pokračovať vo vyšetrovaní nehody. Ihneď po tejto havárii boli až do vyšetrenia nehody pozastavené lety na vrtuľníkoch Mi-17, okrem leteckej pátracej záchrannej služby," uviedol na mieste havárie minister obrany Martin Glváč.

 

img

 

Na palube vrtuľníka sa nachádzala trojčlenná posádka. Počas pokusu o resuscitáciu zomrel pilot vrtuľníka. Dvaja vojaci boli vážne zranení a sú momentálne hospitalizovaní v nemocniciach v Košiciach a Prešove.

 

"Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodine pilota, ktorý zahynul, a veľa zdravia dvom zraneným vojakom. Dúfam, že ich zdravotný stav sa bude len a len zlepšovať. Ide o dvoch najskúsenejších pilotov a palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácií v zahraničí," dodal minister Glváč.

 

"Celú posádku veľmi dobre poznám. S každým z nich som lietal, takže je to vec, s ktorou sa nedá vyrovnať. Ja sám teraz nedokážem odhadnúť, čo sa mohlo stať, a tých možností je veľmi veľa," dodal veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba.

 

img

 

Viac o nehode sa dozviete TU.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies