Minister Glváč navštívi našich vojakov v Bosne a Hercegovine

NETKY.SK • 16 December 2013, 07:59 • 2 min
Minister Glváč navštívi našich vojakov v Bosne a Hercegovine

BRATISLAVA – Slovenských vojakov pôsobiacich v Bosne a Hercegovine dnes navštívi minister obrany Martin Glváč. Do Sarajeva príde na jednodňovú návštevu slovenského kontingentu v operácii EUFOR-ALTHEA.

slovakia

left justify in out

Ako informovalo tlačové oddelenie rezortu obrany, minister Glváč sa stretne s veliteľom misie EUFOR Dieterom Heideckerom. Na programe je aj neformálna diskusia ministra Glváča s vojakmi a tiež návšteva Tunela nádeje (Tunnel of Hope), ktorý vybudovali počas vojny na zásobovanie Srbmi obsadenej časti Sarajeva.

Naši vojaci pôsobia v operácii EUFOR-ALTHEA na základe mandátu Národnej rady SR z decembra 2004. Slovensko je od 1. septembra 2012 vedúcou krajinou v koordinačnom centre, ktoré zastrešuje všetky styčné a pozorovacie tímy (LOT tímy) v Bosne a Hercegovine. LOT tímy zabezpečujú styk medzi misiou EUFOR s predstaviteľmi miestnej samosprávy, mimovládnymi organizáciami a štruktúrami medzinárodných organizácií v priestore operácie. Cieľom je zaručiť adekvátnu reakciu Európskej únie na prípadné zmeny bezpečnostnej situácie. Koordinačné centrum riadi spolu 14 LOT tímov. Pod velením Slovenska je Rakúsko, Turecko, Poľsko, Rumunsko a Švajčiarsko, spolu 144 osôb. 

Od roku 2011 majú naši vojaci na starosti tri LOT tímy, a to v Novom Sarajeve, Foči a Višegrade. V každom je osem vojakov. V koordinačnom centre je sedem príslušníkov slovenskej armády a vo veliteľstve NATO v Sarajeve pôsobí jeden slovenský dôstojník. 

V súčasnosti je v operácii spolu 36 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho jedna žena. Naši vojaci tiež školia deti a mládež v oblasti mínovej bezpečnosti. Tento rok vyškolili slovenské tímy viac ako šesťtisíc detí. V Bosne a Hercegovine bolo v operácii EUFOR-ALTHEA doteraz nasadených 603 našich vojakov, z toho 14 žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies