Minister Galko sa rozlúčil s vojakmi,ktorí idú plniť úlohy do Afganistanu

NETKY.SK • 30 November 2010, 07:58 • 2 min
Minister Galko sa rozlúčil s vojakmi,ktorí idú plniť úlohy do Afganistanu

Minister Galko sa rozlúčil s vojakmi,ktorí idú plniť úlohy do Afganistanu

slovakia

left justify in out

img

Šéf rezortu obrany Ľubomír Galko sa dnes na bratislavskom letisku slávnostne rozlúčil s vojakmi, ktorí odchádzajú plniť svoje úlohy do operácie ISAF v Afganistane. V aktuálnej rotácii odchádza aj Martin Farkaš, ktorý ako jediný prežil v januári 2006 leteckú tragédiu pri maďarskej obci Hejce. Vojenský špeciál sa vtedy vracal z misie KFOR v Kosove a jeho pád neprežilo 42 ľudí.
"Dnes odchádza 88 vojakov a v priebehu najbližších dní odídu zvyšní. Spolu ich v rámci tejto rotácie odíde 205 a vráti sa 189," priblížil šéf rezortu obrany. Vojakom zaželal šťastný návrat k ich rodinám a zároveň ich požiadal, aby s nimi aj počas svojho pôsobenia v misii zostali v kontakte. "Som presvedčený o tom, že sú veľmi dobre pripravení a vážim si to, čo idú robiť do Afganistanu," uviedol. Ďalej pripomenul, že naši vojaci idú do tejto vojnou zasiahnutej krajiny pomáhať bežným afganským ľuďom, ktorí si inak pomôcť nemôžu.
Šéf rezortu obrany ďalej informoval, že ide o prvú rotáciu slovenských vojakov do misie ISAF, počas jeho pôsobenia vo funkcii ministra. "Ja si neviem predstaviť, že by som bol niekde inde, ako tu s tými vojakmi, ktorí odchádzajú do Afganistanu. Budem sa snažiť prísť a podporiť ich vždy, keď k takejto rotácii príde," zdôraznil s tým, že za krátky čas, čo je vo funkcii si vytvoril pomerne silný vzťah k ozbrojeným silám (OS). "Určite prídem aj na druhý odlet, ktorý bude v priebehu pár dní," dodal.
Príslušník OS SR Martin Farkaš podľa vlastných slov odchádza do ISAF s "normálnymi pocitmi". "Myslím, že každý z nás má čiastočne obavy, ale ja som už bol v Afganistane na 10 dní na služobnej ceste, tak viem, čo ma čaká, a nie je to pre mňa problém," zdôraznil. Ako ďalej upresnil, bude sa starať o rozpočtové finančné hospodárenie slovenského kontingentu, platobný styk a mzdy vojakov. "Momentálne pracujem na oddelení, ktoré má priamo na starosti finančné zabezpečenie operácií medzinárodného krízového manažmentu, čiže toto je jedna z možností, ako si zvýšiť kvalifikáciu," prezradil.
Na otázku, či sa nebojí sadnúť do lietadla, odpovedal Farkaš so slovami: "Tie obavy sú tam vždy, ale snažím sa lietať čo najčastejšie, lebo v dnešnej dobe a pri tomto povolaní je to nevyhnutnosť." Šťastné miesto v lietadle však podľa vlastných slov nemá. Taktiež odmietol špekulácie o tom, že si do Afganistanu odchádza liečiť zranené srdce po rozvode s manželkou Michaelou. Zároveň zdôraznil, že nemá informáciu o tom, že by niekto z rotácie išiel do ISAF nedobrovoľne.
Podľa nového veliteľa slovenského kontinentu podplukovníka Petra Švrla môžu vojaci v čase pôsobenia v misii komunikovať so svojimi blízkymi najmä cez internet. "Komunikácia s rodinami je samozrejme veľmi dôležitá," zdôraznil s tým, že vojaci môžu využívať skype, ale aj telefonovať.
V trebišovských kasárňach sa v piatok 26. novembra slávnostne rozlúčilo pred odchodom do Afganistanu 205 vojakov. Profesionáli začnú naplno pracovať v misii ISAF 9. decembra po ukončení rotácie. Zároveň sa počet našich vojakov v tejto vojenskej operácii zvýši o ďalších 14. Vymení sa aj veliteľ slovenského kontingentu. Podplukovník Peter Švrlo nahradí doterajšieho veliteľa podplukovníka Mariána Mjartana. V operácii ISAF doteraz pôsobilo 1365 slovenských profesionálnych vojakov. Doposiaľ slúžili v operácii štyri ženy, konkrétne v rámci zdravotníckeho tímu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies