Minister Ľ. Galko priniesol poslancom vysvetlenie kauzy vo VSS

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:09 • 2 min
Minister Ľ. Galko priniesol poslancom vysvetlenie kauzy vo VSS

Minister Ľ. Galko priniesol poslancom vysvetlenie kauzy vo VSS

slovakia

left justify in out

img

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) už informoval členov Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva o záveroch vyšetrovania kauzy vymenovania Milana Hudeca za šéfa Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Pre TASR to potvrdil predseda výboru Peter Žiga (Smer-SD) s tým, že minister opozíciu vo výbore nepresvedčil.
"Nedá sa povedať, že by výsledok uspokojil poslancov, lebo on predložil nejaký list Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý hovoril o tom, že ustanovenie Hudeca do funkcie nebolo v rozpore so zákonom. My sme však mali viacero otázok, ktoré neboli zodpovedané," upozornil Žiga. Podľa neho Galko tvrdí, že ich nemôže zodpovedať, lebo sú to utajované skutočnosti a ide o informácie zo spisu.
"Vyzerá to tak, že v tejto chvíli nemáme dostatočné páky na to, aby sme vedeli skontrolovať celý postup udeľovania bezpečnostnej previerky tak, ako sa udial. Treba preto uvažovať o zmene zákona o vojenskom spravodajstve," deklaroval Žiga.
Na otázku, či opozícia pristúpi k pokusu o odvolanie Galka z funkcie, keďže informáciu o prípade nepovažuje za dostatočnú, Žiga odvetil, že na základe toho, čo sa dozvedel, nevie či bol porušený zákon. "Mohol byť, ale my sa nevieme dostať k podkladom. Nechcem ministrovi krivdiť, možno naozaj zákon neporušil. Ja len chcem poznať odpoveď na otázky, ktoré sme kládli," apeloval. Žiga chce odpoveď, či nebol porušený aj zákon o službe profesionálnych vojakov, či bol Hudec do služby prijatý riadne a na základe toho mu začala plynúť previerka. "Nevieme sa dostať ani k evidencii pošty, možno by nám stačilo vedieť, kedy bolo požiadané o previerku," podotkol.
Výbor síce vďaka koaličnej väčšine zobral Galkovu správu na vedomie, no podľa Žigu sa nedá povedať, že kauza sa skončila. "Ja nie som spokojný s výsledkom tejto informácie. Možno je riešením, že by sme iniciovali zmenu zákona o kontrole vojenského spravodajstva," dodal.
Na druhej strane minister Galko je presvedčený, že kauza týmto definitívne skončila. "Poslancov som informoval, že zákon nebol porušený a previerka bola vykonaná v súlade so zákonom, čo potvrdil aj NBÚ ako najvyššia inštancia. Z toho hľadiska to považujem za uzavretú záležitosť," vyhlásil pre TASR.
Žigove slová o tom, že na neverejnom zasadnutí výboru neodpovedal na viacero otázok, označil Galko za lož. "Bohapusto klame. Odpovedal som na všetky otázky, na ktoré som odpovedať mohol. Dokonca aj poslanci opozície vyjadrili spokojnosť s mojimi odpoveďami. Bola len jediná otázka, kde chceli vedieť podrobnosti z bezpečnostného spisu, a to som im nemohol povedať. Všetky ostatné, bolo ich asi päť alebo desať, som zodpovedal. Toto čo robí pán Žiga, je politika. Mal by s tým prestať," dodal minister obrany, ktorému mal termín na prezentovanie výsledkov vyšetrovania uplynúť až v novembri.
Žiga ešte v septembri nevylúčil, že Smer-SD pripraví návrh na Galkovo odvolanie. Vtedy povedal, že si chce počkať na závery vyšetrovania. Pripustil, že ak s nimi nebude spokojný, Smer-SD sa pokúsi nominanta SaS odvolať.
VSS má už v súčasnosti nového šéfa, ktorým sa 13. augusta stal Roman Mikulec. Hudeca Galko odvolal krátko po jeho vymenovaní pre pochybnosti o jeho bezpečnostnej previerke. "Z Vojenského obranného spravodajstva prišla informácia o tom, že žiadosť o previerku má neskorší dátum ako dátum samotnej previerky," ozrejmila pred časom premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies