Minister Galko otvoril zrekonštruované vojenské múzeum vo Svidníku

NETKY.SK • 4 Október 2011, 17:25 • 2 min
Minister Galko otvoril zrekonštruované vojenské múzeum vo Svidníku

Minister Galko otvoril zrekonštruované vojenské múzeum vo Svidníku

slovakia

left justify in out

img

Minister obrany Ľubomír Galko dnes tvoril zmodernizovanú expozíciu Vojenského historického múzea vo Svidníku. Reinštalovaná výstava dokumentuje dejiny Slovenska v rokoch 1914 – 1945. Jej autormi sú riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a historik Jozef Bystrický. 
"Teším sa, že dnes môžeme spolu slávnostne otvoriť obnovenú expozíciu, ktorá prešla kompletnou zmenou. Najdôležitejšie je, že sa podarilo získať väčšiu, pútavejšiu a modernejšiu výstavnú plochu a na nej sprístupniť oveľa viac exponátov, z ktorých zatiaľ mnoho nebolo verejne prezentovaných," povedal šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že históriu si je potrebné v dnešnej dobe neustále pripomínať.
Práve takéto múzeá nám podľa ministra Galka pomáhajú formovať mládež, ktorú momentálne zaujímajú skôr počítačové hry a akčné filmy. "Som veľmi rád, že táto expozícia je práve tu na východnom Slovensku a pomôže rozšíriť našej mládeži vedomosti," povedal. 
Aj vo Svidníku sa podľa ministra ukázalo, že v prípade, ak sú za prácou nadšení ľudia, dajú sa urobiť veľké veci aj za menej peňazí. "Pevne verím, že situácia sa bude vyvíjať tak, že niečo podobné budeme môcť sprístupniť ľuďom, ktorým história nie je ľahostajná aj v iných kútoch Slovenska," dodal.
"Dovolím si zaželať, aby sa táto expozícia zameraná na vojenské dejiny Slovenska v rokoch 1914-1945 stretla s pozitívnym ohlasom vo verejnosti a našla si množstvo návštevníkov z domova aj zo zahraničia," doplnil Čaplovič.
Múzeum vo Svidníku je súčasťou Vojenského historického múzea so sídlom v Piešťanoch. Špecializuje sa na dokumentáciu vojenských dejín Slovenska bezprostredne pred a počas 1. svetovej vojny vo Východných Karpatoch, medzivojnového obdobia a obdobia 2. svetovej vojny s dôrazom na priebeh Karpatsko-duklianskej operácie, partizánske hnutie a oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944 – 1945.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies