Minister Ľ. Galko odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Cypru

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:43 • 2 min
Minister Ľ. Galko odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Cypru

Minister Ľ. Galko odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Cypru

slovakia

left justify in out

img

Minister obrany SR Ľubomír Galko odcestoval dnes na dvojdňovú pracovnú návštevu Cypru. Zúčastniť sa má na slávnostnej večeri podávanej prezidentom Cyperskej republiky. V sobotu 2. októbra sa má stretnúť s tamojším ministrom obrany. Neskôr navštívi slovenských vojakov pôsobiacich v operácii UNFICYP a taktiež veliteľstvo tejto misie v Nikózii.
      Kontingent slovenských vojakov na Cypre pozostáva v súčasnosti zo 196 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Úlohy plní v priestore operačnej zodpovednosti a tiež pre potreby velenia mierovej misie UNFICYP, ktoré vyplývajú z jej mandátu a poslania. Cieľom misie pod záštitou OSN je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.
      Prví príslušníci OS SR boli do tejto operácie vyslaní v máji 2001. SR má pre túto misiu Národnou radou SR schválený mandát v počte 210 vojakov.
      Podľa internetovej stránky Ministerstva obrany (MO) SR misia UNFICYP (United Nations Forces In Cyprus) je jednou z najstarších mierových operácií OSN a trvá nepretržite od roku 1964. Jej cieľom a poslaním je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy. Zároveň od roku 1974 oddeľuje ozbrojené sily nachádzajúce sa na ostrove. Medzi severnou a južnou časťou ostrova sa nachádza tzv. nárazníkové pásmo (zelená línia), ktoré mierové sily OSN kontrolujú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies