Minister Ľ. Galko ocenil hrdinov z misií, uviedol ich do Siene slávy

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:15 • 2 min
Minister Ľ. Galko ocenil hrdinov z misií, uviedol ich do Siene slávy

Minister Ľ. Galko ocenil hrdinov z misií, uviedol ich do Siene slávy

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu obrany Ľubomír Galko včera uviedol do Siene slávy šiestich vojakov, ktorí sa počas zahraničnej misie zachovali hrdinsky, alebo sa svojim kvalitným pôsobením v nich zaslúžili o dobré meno Slovenska. Na ministerstve obrany tak dnes vznikla nová tradícia - každoročné slávnostné stretnutie s veteránmi zahraničných misií a ich uvedenie do Siene slávy.
      "Som rád, že môžem byť medzi vami vojakmi, ktorí si ctíte tradície a dôstojne na ne vo svojej práci dennodenne nadväzujete. Pokračujete v odkaze slovenských vlastencov československých légií, ale aj tých, ktorí statočne bojovali na frontoch druhej svetovej vojny proti fašizmu," uviedol pred prítomnými veteránmi minister Galko.
      Na stretnutie prišli stále aktívni, ale aj bývalí vojaci z celej krajiny. Išlo o vojakov, ktorí od roku 1991 aspoň raz pôsobili v zahraničnej misii.
      Ako odmenu za výnimočné činy nad rámec služobných povinností uviedol minister do Siene slávy šiestich novodobých veteránov – čatára Miroslava Staníka, kapitána Michala Forgácha, nadrotmajstra Petra Andreánskeho, plukovníka v zálohe Štefana Jangla, plukovníka vo výslužbe Jána Vala a plukovníka vo výslužbe Ľubomíra Kolenčíka. Všetci prítomní si zároveň pripomenuli aj 54 vojakov, ktorí počas pôsobenia v misiách tragicky zahynuli. "Nikdy na vašu obeť nezabudneme," zdôraznil minister.
      Do dnešného dňa slúžilo vo viac ako 30 mierových a pozorovateľských misiách takmer 12.000 slovenských vojakov. V súčasnosti má Slovensko v zahraničí 542 vojakov. Ide o ISAF v Afganistane, operáciu ALTHEA v Bosne a Hercegovine, UNFICYP na Cypre. Slovenskí vojenskí pozorovatelia pôsobia v misiách UNTSO (Izrael, Sýria), OSCE a EUMM (Gruzínsko).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies