Minister Gajdoš sa spojil s vojakmi v zahraničí, zaželal im pokojné sviatky

NETKY.SK • 23 December 2016, 11:51 • 2 min
Minister Gajdoš sa spojil s vojakmi v zahraničí, zaželal im pokojné sviatky

BRATISLAVA – Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) dnes prostredníctvom videospojenia hovoril s veliteľmi a príslušníkmi slovenských misií v zahraničí. Pokojné a požehnané sviatky zaželal vojakom v Afganistane, Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Gruzínsku a na Golanských výšinách.

slovakia

left justify in out

V rámci viacerých misií pôsobí momentálne mimo územia Slovenska 255 slovenských vojakov.

 

Najviac z nich, až 169, slúži na Cypre. Okrem iného dohliadajú nad bezpečnosťou na ostrove, ktorý je už niekoľko desiatok rokov rozdelený na Severocyperskú tureckú republiku a Cyperskú republiku. „Máme živý, zelený stromček so Slovenska, aj betlehem,“ povedal veliteľ Rudolf Eštók z Cypru.

 

Na Štedrý večer si tamojší vojaci pochutnajú na kapustnici s domácou klobásou a nebudú chýbať ani oblátky. Vojaci sa dokonca zúčastnia polnočnej omše.

 

V Bosne a Hercegovine slúži 40 slovenských vojakov. Príslušníci ozbrojených síl, ktorí neodcestovali na sviatky domov na dovolenky, strávia Vianoce spolu s kolegami z Českej republiky. Na slávnostných stoloch opäť nebude chýbať kapustnica, vyrobili si dokonca aj darčeky, ktoré si odovzdajú prostredníctvom lotérie. Sneh momentálne nemajú, ale užijú si aspoň poctivý mráz nakoľko teploty klesajú až k mínus desiatim stupňom Celzia.

 

V nepokojnom Afganistane je nasadených 42 slovenských vojakov. „Akurát som sa vrátil zo škrabania zemiakov do kapustnice. Máme pripravené darčeky pod stromčekom, každý vojak bude mať pocit domova, ktorý si snažíme spríjemniť domácimi pochutinami. Bude šalát, rezne a podarilo sa nám doniesť aj slovenské ingrediencie ako klobásky,“ uviedol veliteľ Oliver Toderiška.

 

René Ház ako jediný reprezentuje Slovensko v rámci pozorovateľskej misie EÚ v Gruzínsku. Na Vianoce však cestuje domov. Na koncoročných sviatkoch v Gruzínsku si váži, že ich komercia ešte nepoznamenala v takej miere ako v niektorých iných európskych krajinách.

 

Na hraniciach medzi Izraelom a Sýriou, na Golanských výšinách, slúžia dvaja slovenskí vojaci. Pri výbere štedrovečernej večere sa prispôsobili kolegyni, ktorá je vegetariánka. Jesť teda budú zemiaky či tofu.

 

Minister obrany Gajdoš v predchádzajúcich dňoch a týždňoch spolu s ďalšími ústavnými činiteľmi a politikmi navštívil niektoré misie osobne, pričom vojakom priniesol najmä typické slovenské potraviny. Dnes im dal ešte ďalší darček. Kvôli sviatkom im totiž zvýšil limit na telefonické hovory s domovom z 30 na 45 minút, aby vojaci mohli stráviť aspoň takýmto spôsobom viac času s rodinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies