Minister Gajdoš: Kampaň Gabčíkova kvapka krvi je krásnou ukážkou pomoci ľuďom

NETKY.SK • 28 Júl 2016, 09:14 • 2 min
Minister Gajdoš: Kampaň Gabčíkova kvapka krvi je krásnou ukážkou pomoci ľuďom

ŽILINA – Ministerstvo obrany (MO) SR podporuje tradície, akou je Gabčíkova kvapka krvi, ktorú 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline organizuje už osem rokov. Minister obrany Peter Gajdoš to povedal pre TASR v stredu (27. 7.) počas návštevy na tréningu profesionálnych vojakov – inštruktorov boja zblízka v Žiline.

slovakia

left justify in out

"Je to humanitárny čin a profesionálni vojaci i ozbrojené sily sú tu nielen preto, aby boli pripravené na boj. Na vojnu a obranu Slovenskej republiky, občanov Slovenskej republiky, ale aj aby im pomáhali. A toto vidím ako krásnu tradíciu, pomoc ľuďom. Pretože, bez krvi určite nie je život," povedal minister obrany, ktorý je tiež darcom krvi.

 

Kampaň Gabčíkova kvapka krvi pripravil 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) v Žiline. Podľa hovorcu 5. pluku Mária Pažického nie je kampaň uzavretá iba pre komunitu vojakov, ale je otvorená pre všetkých. "Snažíme sa motivovať čo najviac ľudí, ochotných darovať krv. Ide nám najmä o cieľovú skupinu prvodarcov. Kampaň organizujeme v lete, pretože je väčší odbyt krvi, ale nižší príjem, lebo odpadá hlavne skupina študentov," uviedol Pažický.

 

Otvoriť Gabčíkovu kvapku krvi pre verejnosť sa podľa neho rozhodli najmä pre obmedzený počet príslušníkov pluku. "Navyše je v ňom skupina vojakov, ktorí sa vrátili nedávno zo zahraničnej operácie a najmenej pol roka nemôžu darovať krv. Do Gabčíkovej kvapky krvi sa od 18. do 22. júla zapojilo zhruba dve stovky darcov. Pre ďalších je pripravený termín od 22. do 26. augusta. Okrem letnej kampane však darujú naši vojaci krv počas celého roka," doplnil Pažický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies