Minister financií varuje: USA dosiahnu dlhový strop 31. decembra

NETKY.SK • 27 December 2012, 08:30 • 2 min
Minister financií varuje: USA dosiahnu dlhový strop 31. decembra

Minister financií varuje USA dosiahnu dlhový strop 31. decembra - Svet V spore o rozpočet nebude mať americká vláda na začiatku nového roka čas na to, aby zabránila okamžitým škrtom.

slovakia

left justify in out

img

V spore o rozpočet nebude mať americká vláda na začiatku nového roka čas na to, aby zabránila okamžitým škrtom. Zákonom stanovený dlhový strop vo výške 16,4 bilióna dolárov sa dosiahne 31. decembra, uviedol minister financií USA Timothy Geithner v liste adresovanom členom Kongresu, ktorý zverejnili v stredu. 
      Táto situácia si podľa neho čoskoro vynúti prijatie "mimoriadnych opatrení" - ide o presuny financií v rámci rozpočtu, aby sa zabránilo štátnemu bankrotu. V "normálnych časoch" by vytvorili dvojmesačný priestor pre ďalšie rokovania zamerané na vyriešenie sporu, ale neistota o ich výsledku bráni predpovedať, aká dlhá bude ich skutočná životaschopnosť, napísal Geithner.
      Ak sa v rozpočtovom spore medzi vládou a republikánmi do konca roka nedosiahne žiadny kompromis, automaticky nadobudnú účinnosť škrty a zvyšovanie daní pre takmer všetky rozpočtové kapitoly. Ekonómovia sa obávajú, že USA by sa mohli po páde z tohto tzv. fiškálneho útesu dostať do recesie.
      Jadrom sporu je demokratmi požadované a republikánmi odmietané zvýšenie daní pre najvyššie príjmové skupiny obyvateľstva. Kompromis je nevyhnutný, pretože republikáni majú väčšinu v Snemovni reprezentantov a demokrati v Senáte.
      Americký prezident Barack Obama skrátil kvôli tomu svoju vianočnú dovolenku a v stredu večer miestneho času sa vráti do Washingtonu. Naznačuje to, že demokrati a republikáni by mohli už dnes absolvovať nové rokovania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona