Minister financií USA varoval pred znefunkčnením vlády

NETKY.SK • 25 September 2013, 16:40 • 2 min
Minister financií USA varoval pred znefunkčnením vlády

WASHINGTON - Americký minister financií Jack Lew upozornil Kongres, že vláda USA podľa terajšej legislatívy vyčerpá možnosti požičiavať si najneskôr 17. októbra, kedy bude mať k dispozícií iba približne 30 mld. USD v hotovosti.

slovakia

left justify in out

Tento nový odhad minister uviedol v liste lídrom Kongresu, v ktorom ich vyzval, aby rýchlo konali a navýšili limit, do ktorého si vláda môže požičiavať. "Ak by vláda nakoniec nebola schopná platiť všetky svoje účty, výsledok by mohol byť katastrofálny," konštatoval Lew.

Minister upozornil republikánov v Kongrese, že akýkoľvek plán na uprednostnenie niektorých vládnych platieb pred inými by bol "jednoducho bankrotom pod iným názvom." Šéf rezortu financií varoval, že zopakovanie riskantnej politiky v súvislosti s limitom štátneho dlhu, k akej došlo v roku 2011 a viedla k zhoršeniu hodnotenia úverovej spoľahlivosti USA, by teraz ekonomike uškodilo ešte viac. 

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's predpokladá, že USA sa vyhnú znefunkčneniu vlády a zvýšia limit pre štátny dlh. Ak by sa však nepodarilo zvýšiť limit, mohlo by to "teoreticky ovplyvniť všetky kategórie vládnych výdavkov vrátane obsluhy štátneho dlhu," uviedla agentúra v utorok. Agentúra Moody's však dodala, že slepá ulička v otázke limitu štátneho dlhu a nefunkčnosť vlády by pravdepodobne neovplyvnili rating krajiny, pretože agentúra sa sústreďuje na dlhodobý výhľad štátneho dlhu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies