Minister financií Sapin: Situácia vo francúzskej ekonomike sa zlepšila

NETKY.SK • 8 September 2015, 17:29 • 2 min
Minister financií Sapin: Situácia vo francúzskej ekonomike sa zlepšila

PARÍŽ - Situácia vo francúzskej ekonomike sa zlepšila, je však potrebné ďalšie úsilie, aby jej zotavovanie bolo dlhodobé a aby sa znížila nezamestnanosť, uviedol francúzsky minister financií Michel Sapin.

slovakia

left justify in out

Sapin v rozhovore pre televíziu RMC-BFM povedal, že tempo oživovania ekonomiky sa síce zrýchlilo, stále však nie je dostatočné. Predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zvýši len o málo viac, než je oficiálna prognóza 1 %. Dodal, že cieľom vlády je, aby sa tempo rastu ekonomiky do konca roka zrýchlilo na 1,5 %.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande v pondelok (7. 9.) tiež vyhlásil, že tempo rastu domácej ekonomiky tento rok prekoná 1 %, čo však nemusí stačiť na zníženie vysokej nezamestnanosti. Miera nezamestnanosti dosiahla v 2. kvartáli 10,3 %.

 

Podľa Sapina tempo rastu na úrovni 1,5 % podnieti tvorbu nových pracovných miest, čo môže viesť k trvalej redukcii nezamestnanosti. "Musíme pokračovať alebo ešte zintenzívniť politiky, ktoré sme prijali," uviedol Sapin.

 

Hollande tiež oznámil pre budúci rok daňové úľavy v celkovej výške viac ako 2 miliardy eur, z ktorých by malo profitovať osem miliónov nízkopríjmových domácností. Úľavy budú financované prostredníctvom výdavkových škrtov, a preto nebudú mať vplyv na vládne plány týkajúce sa zníženia rozpočtového deficitu.

 

Francúzska centrálna banka dnes potvrdila svoju prognózu rastu HDP v 3. kvartáli na úrovni 0,3 %. V 2. štvrťroku francúzska ekonomika stagnovala a v prvých troch mesiacoch si polepšila o 0,7 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies