Minister financií predstaví kolegom východiská nového rozpočtu

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 07:06 • 2 min
Minister financií predstaví kolegom východiská nového rozpočtu

BRATISLAVA - V budúcom roku by mal klesnúť deficit verejných financií, vzrásť daňové a odvodové príjmy štátu a zrýchliť sa hospodársky rast Slovenska. Vyplýva to z Návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktorý na dnešné rokovanie vlády predkladá minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Deficit verejnej správy by mal v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Za predpokladu naplnenia schváleného rozpočtu na rok 2015 sa pri stanovení cieľa na rok 2016 uvažuje s medziročným zlepšením štrukturálneho salda o 0,35 % HDP, čo zodpovedá deficitu verejnej správy na úrovni 1,93 % HDP," priblížil rezort financií.

 

Novelou zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku chce skupina poslancov vládneho Smeru-SD odstrániť nedostatky, ktoré sa objavili v praxi pri využívaní aktuálnej legislatívnej normy.

 

Súčasný zákon sa podľa predkladateľov obchádza, a to v dvoch prípadoch. V prvom rade sa zneužíva inštitút zámenných zmlúv, ktorý sa v snahe pomôcť usporiadaniu vlastníctva pozemkov pod budovami vyňal spod tohto zákona. Druhým prípadom zneužívania súčasného zákona je podľa poslancov využívanie ustanovenia, podľa ktorého možno status blízkej alebo príbuznej osoby preukazovať nielen verejnými listinami, ale aj čestným vyhlásením.

 

Vláda sa dnes opäť vráti ku kandidátom na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Naposledy, 11. februára, neschválila trojicu mien, ktoré jej predložila Súdna rada SR. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vtedy vysvetlil, že dôvodom je nevyváženosť kandidátky a obava, že by ju Parlamentné zhromaždenie Rady Európy aj tretí raz odmietlo. Súdna rada musela preto pristúpiť k ďalšej voľbe.

 

Aktuálny zoznam kandidátov je podobný tomu z februára. Zmenilo sa v ňom iba jedno meno. Bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka nahradila sudkyňa Najvyššieho súdu Alena Poláčková. Ďalšími sú bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová a košický sudca Ladislav Duditš.

Ministerstvo obrany bude mať na území bývalého Vojenského obvodu Javorina zakázané predávať cesty a komunikácie až do ukončenia reštitúcií. Počíta s tým novela zákona o vojenských obvodoch z dielne parlamentného pôdohospodárskeho výboru, ktorú na svojej 158. schôdzi prerokuje kabinet.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies