Minister financií Igor Matovič bude v parlamente čeliť odvolávaniu!

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 16:51 • 2 min
Minister financií Igor Matovič bude v parlamente čeliť odvolávaniu!

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady SR (NR SR) a členovia strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) dnes odovzdali do podateľne parlamentu návrh na odvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie ministra financií.

slovakia

left justify in out

Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že „každý deň Matoviča vo vláde zvyšuje šance na návrat starého a nového Smeru." Podotkol, že je dlhodobo presvedčený, že Matovič nie je spôsobilý viesť akýkoľvek rezort, nieto ešte mimoriadne dôležitý rezort financií.

 

„Matoviča treba odvolať z funkcie ministra skôr, ako napácha škody na rozpočte, či nastavení daní a odvodov," zdôraznil Kollár. „Videli sme, aký chaos dokázal Igor Matovič vyrobiť, keď neúspešne viedol boj proti pandémii. Je našou povinnosťou urobiť všetko, čo sa dá, aby podobné škody nemohol napáchať aj v našich verejných financiách," doplnil.

 

 

Rošáda vo vláde nestačí

Podobne sa na sociálnej sieti vyjadril aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek, ktorý v statuse napísal, že ministra financií ešte pred mesiacmi vyzval na vyvodenie zodpovednosti pre zlé manažovanie pandémie.

 

"Presun z prvej priečky hierarchie vlády (premiéra) na druhú (ministra financií) nepovažujem za vyvodenie zodpovednosti. Igor Matovič navyše dennými útokmi na kritikov politiky vlády či na nezávislejšie zmýšľajúcich ministrov ako Lengvarský či Kolíková len dokazuje, že nepochopil úlohu lídra koalície a politickej autority," vysvetlil Valášek. 

 

 

"Úprimne, nerozumiem jeho koaličným partnerom, prečo nevidia, že pokračovanie ex-premiéra vo funkcii ide potopiť celú vládu. Nikto iný v koalícii nevyvoláva také zaslúžené vášne. Čím dlhšie Igor Matovič na svojom poste ostáva, tým viac narastá pravdepodobnosť úspešného referenda, ktoré potopí celú vládu so všetkými jej plánmi, ministrami a ministerkami. A privedie späť k moci Fica a Pellegriniho," uzavrel nezaradený poslanec Valášek, ktorý po odchode zo strany Za ľudí vstúpil do hnutia Progresívne Slovensko. 
 

Matovič v pléne nemusí obstáť

Nezaradení poslanci NR SR a členovia strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) dnes odovzdali do podateľne parlamentu návrh na odvolanie ministra financií

 

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini to zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze k vysloveniu nedôvery ministrovi financií sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.


Pellegrini zopakoval, že Matovič nesie zodpovednosť aj za rozklad právneho štátu a jeho inštitúcií. Právo a demokracia sa podľa lídra Hlasu-SD obracajú v základoch a je otrasené aj zahraničnopolitické smerovanie Slovenska.

 

img

 

„Ministerstvo financií čelí odchodu špičkových odborníkov. V prípade oboch vlád za to nesie zodpovednosť Igor Matovič, lebo Eduard Heger je len jeho hovorcom a nie predsedom vlády," priblížil Pellegrini.

Minister financií podľa neho nesie zodpovednosť aj za vojnu v bezpečnostných zložkách štátu, za hroziaci rozvrat verejných financií či za permanentný konflikt medzi koaličnými partnermi, čo malo podľa Pellegriniho v konečnom dôsledku dopad na činnosť vlády a chod štátu. 

 

„Neexistuje na Slovensku spoločenská skupina, s ktorou by Igor Matovič nemal spor a neviedol s ňou vojnu," uzavrel predseda Hlasu-SD.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona