Minister Dzurinda bude na Chorvátskom samite

NETKY.SK • 8 Júl 2011, 10:53 • 2 min
Minister Dzurinda bude na Chorvátskom samite

Minister Dzurinda bude na Chorvátskom samite - Politika V Dubrovníku sa v piatok a v sobotu 8. a 9.

slovakia

left justify in out

img

V Dubrovníku sa v piatok a v sobotu 8. a 9. júla uskutoční Chorvátsky samit, stretnutie politických lídrov západného Balkánu, zvyšku Európy a severnej Ameriky. Slovensko bude zastupovať minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. Tohtoročný samit bude špecifický z hľadiska nedávneho ukončenia prístupových rokovaní Chorvátska s EÚ po viac ako piatich rokoch. Slovensko zohralo pozitívnu úlohu pred rozhodnutím o otvorení prístupových rokovaní v októbri 2005 a odvtedy podporovalo úsilie Chorvátska počas celého procesu aj aktívne pomáhalo, najviac formou odovzdávania svojich skúseností z prístupových a transformačných procesov.
      Témou tohtoročného šiesteho samitu je Nová dekáda pre juhovýchodnú Európu - dokončenie prechodného obdobia (A New Decade for South East Europe – Finalizing the Transition). Tento rok budú politickí lídri na stretnutí zdôrazňovať ekonomické princípy s dôrazom na úlohu investícií, bezpečnostné výzvy spojené s politickými a sociálnymi zmenami v južnom Stredomorí a pokračovanie rozširovania EÚ smerom ku krajinám juhovýchodnej Európy. Schôdzka bude v období, ktoré by malo priniesť silný impulz a novú motiváciu pre ostatné krajiny regiónu usilujúce sa dosiahnuť pokrok v prístupovom a malo by znamenať aj posilnenie úlohy a zodpovednosti Chorvátska ako budúceho člena EÚ v regióne západného Balkánu. Samit bude teda príležitosťou nielen pre samotnú prezentáciu stanovísk politických lídrov krajín EÚ a západného Balkánu k najnovšiemu vývoju a dosiahnutým výsledkom v procese rozširovania, ale tiež pre ocenenie úsilia a práce Chorvátska, ktorej výsledkom je ukončenie prístupových rokovaní.
      Chorvátsky samit organizuje každoročne chorvátska vláda. Vystupujú na ňom predsedovia vlád, ministri a významní hostia z Európy a severnej Ameriky. Podľa organizátorov je to "fórum pre dialóg politických lídrov s osobitným dôrazom na integráciu juhovýchodnej Európy do európskych a transatlantických štruktúr".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies