Minister Drucker ukázal, že sa nebojí zmien

NETKY.SK • 1 August 2016, 17:42 • 2 min
Minister Drucker ukázal, že sa nebojí zmien

BRATISLAVA - Doterajšie pôsobenie ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) hodnotí sesterská komora dobre. "Napriek tomu, že je vo funkcii relatívne krátko, nebojí sa personálnych zmien a už prichádza s prvými návrhmi na zlepšenie efektivity systému slovenského zdravotníctva," povedal pre TASR člen Rady a Prezídia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu podľa jeho slov zatiaľ chce počúvať predstaviteľov zdravotníkov. "Pozitívne hodnotíme, že chce diskutovať s predstaviteľmi SKSaPA, čo sa nedá povedať o jeho predchodcovi Viliamovi Čislákovi. Šéf rezortu prejavil záujem o riešenie problémov týkajúcich sa sestier a pôrodných asistentiek, čo zatiaľ vnímame pozitívne pre udržanie dobrých vzťahov," skonštatoval Laurinc. Ocenil tiež, že Drucker zriadil pozíciu tzv. ministerskej sestry.

 

Pozitívne hodnotí komora aj jeho kroky v hľadaní finančných zdrojov snahou o zlepšenie efektivity v sektore. "Otázne však je, na aký účel budú tieto ušetrené finančné zdroje určené. Či sa použijú na zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti občanov, stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov, respektíve opätovne sa dostanú mimo systému zdravotníctva k rôznym finančným skupinám," podotkol Laurinc. Pripomenul, že konsolidácia súčasných zdrojov stačiť nebude a zdravotníctvo bude potrebovať viac peňazí.

 

Očakáva, že po tom, čo Drucker ukázal, že sa nebojí personálnych zmien výmenami vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni či na ministerstve, bude mať rovnaký prístup aj pri analyzovaní činnosti a výsledkov manažmentov jednotlivých zdravotníckych zariadení. Sestry by tiež privítali vyššiu aktivitu pri riešení nedostatku zdravotníckych pracovníkov. "Uvedomujeme si, že tieto problémy sa nedajú vyriešiť za 100 dní, ale myslíme si, že v tomto období už je čas, aby minister predložil svoje návrhy na riešenia," poznamenal Laurinc.

 

Z ľudského hľadiska by sesterská komora od ministra zdravotníctva očakávala vyšší záujem o osud sestier a pôrodných asistentiek, ktoré ostali po akcii výpovedí bez práce. Drucker by mal podľa Laurinca riaditeľov, ktorí to dopustili, potrestať odvolaním. "Ani jedna sestra si nezaslúži byť na ulici a zvlášť v období, keď je sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku nedostatok," doplnil.

 

Sesterská komora verí, že vláda bude plniť svoje programové vyhlásenie a minister umožní predstaviteľom stavovských a odborových organizácií podieľať sa na kontrolnej činnosti v orgánoch Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vie si predstaviť aj spoluprácu pri kontrole dodržiavania personálnych normatívov v nemocniciach.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies