Minister Draxler zdôraznil univerzálnosť práva na vzdelávanie

NETKY.SK • 8 November 2015, 08:47 • 2 min
Minister Draxler zdôraznil univerzálnosť práva na vzdelávanie

PARÍŽ/BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler otvoril ako prvý rečník ďalší deň všeobecnej politickej rozpravy na Generálnej konferencii Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži.

slovakia

left justify in out

Minister vo vystúpení ocenil schválenie Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj, na ktorej príprave sa podieľalo aj Slovensko. Poukázal tiež na významnú úlohu, ktorú UNESCO zohralo pri príprave Agendy post 2015 pre vzdelávanie, a pripomenul jej univerzálnosť a zameranie na rozvojové i rozvinuté krajiny. Osobitne zdôraznil potrebu umožniť aj marginalizovaným skupinám či občanom rozvojových krajín, aby získali prístup ku kvalitnému vzdelaniu a možnostiam celoživotného vzdelávania.

 

"Každý občan sveta musí mať možnosť prístupu k dobrému vzdelaniu," zdôraznil pri vyslovení podpory aktivitám UNESCO v oblasti vzdelávania. Vyzdvihol tiež činnosť slovenských mimovládnych organizácií v mimoeurópskych krajinách, ktoré sa dotýkajú aj oblasti školstva.

 

TASR o tom informovala veľvyslankyňa a stála delegátka SR pri UNESCO Klára Novotná.

Minister Draxler sa v príhovore venoval aj vede a podpore bezhraničného výskumu. Spomenul tiež aktivity Slovenskej republiky v oblasti kultúrnej diverzity na pôde UNESCO a osobitne odsúdil ničenie kultúrnych pamiatok vo vojnových zónach. Na záver vyzval delegátov generálnej konferencie, aby obnovili snahu o propagáciu organizácie UNESCO vo svojich domovských krajinách.

 

Generálna konferencia UNESCO je najvyšším zhromaždením organizácie a koná sa každé dva roky. Zúčastňujú sa na nej najvyšší predstavitelia i ministri členských krajín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona