Začala sa mimoriadna schôdza: Minister školstva Draxler čelí odvolávaniu

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:30 • 2 min
Začala sa mimoriadna schôdza: Minister školstva Draxler čelí odvolávaniu

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú svojimi podpismi iniciovali opoziční poslanci na čele so SaS.

slovakia

left justify in out

Jediným bodom programu je návrh na odvolanie ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), ktorý je vo funkcii od 25. novembra 2014. Opozícia uvádza v dôvodovej správe tri dôvody na Draxlerovo odvolanie, a to kauzu v Metodicko-pedagogickom centre (MPC), dianie okolo Iuventy a personálnu politiku ministra. V prípade MPC však nastal v utorok (20.10.) posun.

 

V kauze ide o to, že v auguste odišlo z tejto priamo riadenej organizácie ministerstva školstva takmer 460.000 eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Splatnosť faktúr bola k 1. júlu 2015, koncom júna však dostal ekonóm z MPC falošný mail s informáciou o zmene účtov. Napokon prišiel o prácu, hoci, ako tvrdí, nemal s tým nič spoločné. "Draxler bol o podvode informovaný, napriek tomu nekonal a nevyvodil zodpovednosť voči riaditeľke MPC. Jeho laxný prístup navodzuje dojem, že chcel celú kauzu zamiesť pod koberec," tvrdí opozícia.

 

Rezort školstva v utorok na základe výsledkov kontroly v MPC informoval, že pri prevode peňazí MPC na fiktívny účet pochybili okrem spomínaného riaditeľa ekonomického oddelenia MPC aj ďalšie osoby, a to dve finančné manažérky národného projektu MRK II, s ktorými už bol ukončený pracovný pomer.

 

Ministerstvo uviedlo tiež, že peniaze by sa mali vrátiť. "V priebehu najbližších dvoch–troch týždňov bude suma 315.229 eur vrátená späť na účet Metodicko-pedagogického centra. Tak znie informácia od českej polície, ktorá už prišla aj na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave," priblížila hovorkyňa pre priamo riadené organizácie ministerstva Monika Hucáková. Zvyšná suma 144.326 eur je podľa jej slov zaistená v slovenskej Komerčnej banke a vrátiť sa bude môcť po rozhodnutí prokurátora. Naďalej tiež prebieha policajné vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu.

 

V kauze Iuventa SaS zdôrazňuje, že minister Draxler nechal budovu vyhlásiť za nadbytočný majetok, resp. budova bola takto vedená počas jeho pôsobenia. "To navodzuje presvedčenie, že ide o pokus dokončiť proces zmocnenia sa majetku Iuventy slúžiaci školskej mládeži. Tu je ministrova zodpovednosť evidentná a minimálne ju možno klasifikovať ako nekompetentnú a poškodzujúcu záujmy školskej mládeže," uviedli opoziční poslanci.

 

Na margo personálnej politiky ministra iniciátori schôdze uvádzajú, že javí znaky vypovedajúce o nekompetentnosti a presadzovaní spriaznených ľudí. "Či ide o výber riaditeľa Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, kde personálne spory prakticky paralyzovali činnosť tejto organizácie alebo o nekompetentné vedenie Iuventy, kde tlaky na politické nominácie zjavne ustúpili potrebe kvalifikovaného a kompetentného výberu vedenia," tvrdia poslanci.

 

Vláda SR s návrhom na odvolanie Draxlera nesúhlasí a považuje to za prejav účelového úsilia opozície diskreditovať úspechy exekutívy v rezorte školstva pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Na rozdiel od opozície kabinet vidí v rezorte viaceré pozitíva. Spomína napr. dve výzvy na rozšírenie kapacít materských škôl či inovované štátne vzdelávacie programy pre základné školy a gymnáziá. "V aktívnej spolupráci so všetkými zamestnávateľskými zväzmi bol pripravený prelomový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Ministerstvo v spolupráci s rezortom práce zastavilo prázdninové prepúšťanie učiteľov," konštatuje sa ďalej vo vládnom materiáli.

 

Kabinet pripomína aj nový komplexný zákon o športe či odstránenie dlhoročnej praxe nákupov učebníc cudzieho jazyka rodičmi. Za pôsobenia Draxlera sa zrýchlil tiež proces digitalizácie jednotlivých vzdelávacích programov a spustili sa zmeny vo vysokom školstve sprísnenou akreditačnou politikou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies