Minister Draxler posiela kontrolu do Slovenskej lyžiarskej asociácie

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 09:23 • 2 min
Minister Draxler posiela kontrolu do Slovenskej lyžiarskej asociácie

BRATISLAVA - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler (nom. Smer-SD) rozhodol o tom, že do Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) by mali v najbližších dňoch doraziť kontrolóri. Zamerajú sa najmä na nakladanie s finančnými prostriedkami, ktoré rezort školstva asociácii posiela.

slovakia

left justify in out

V posledných dňoch prebieha medzi SLA a zjazdármi Adamom a Andreasom Žampovcami spor týkajúci sa finančného zabezpečenia športovcov. "Bez ohľadu na túto kauzu treba povedať, že systém financovania športu nie je dobre nastavený a práve preto je potrebné, aby sa zmenili pravidlá a financovanie bolo transparentnejšie," povedal minister Draxler na margo medializovaného problému.
      

Šéf rezortu školstva zároveň vkladá nádej do nového zákona o športe, ktoré ministerstvo pripravuje. "Verím, že ho verejnosti predstavíme čoskoro," dodal.
      

Slovenská lyžiarska rodina Žampovcov v uplynulých dňoch informovala o možnosti zmeny reprezentačného dresu zo slovenského na ruský. Od tamojśích funkcionárov majú prísľub, že im zabezpečia také kvalitné podmienky na prípravu, aby mohli dosahovať čo najlepšie výsledky a pre ďalší športový rast a to až do olympiády 2018. Rusi by mali Žampovi poskytnúť trénera, asistenta trénera, servismana, kondičného trénera, fyzioterapeuta, lekára so psychológom a celú prípravu aj financovať.
      

Slovenská lyžiarska asociácia avizovanú kontrolu víta. "Dňa 24. marca 2015 som sa dozvedel, že v najbližších dňoch by mala do Slovenskej lyžiarskej asociácie prísť kontrola z ministerstva školstva. Kontrolu, ktorú nariadil minister Juraj Draxler vítam, pretože okrem nakladania s finančnými prostriedkami pomôže aj verejnosti zorientovať sa vo financovaní lyžiarskej asociácie ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Po zverejnení výsledkov kontroly očakávam, že sa o asociácii prestane hovoriť ako o netransparentnej organizácií. Predpokladám, že rovnako skončíme aj s rôznymi zavádzajúcimi informáciami ohľadom financovania jednotlivých úsekov a lyžiarov ,"reagoval prostredníctvom tlačovej správy František Repka, prezident SLA. Ako ďalej konštatoval, kontrola môže len potvrdiť súčasný stav, že v asociácii je nedostatok finančných prostriedkov a od toho sa odvíjajú všetky spory.   

      

Predsedníctvo SLA na svojom 18. zasadnutí v utorok minulého týždňa prijalo rozhodnutie o konaní mimoriadnej členskej schôdze na úseku alpských disciplín, ktorá bude 18. apríla. Členská základňa tohto úseku, kde je situácia neprehľadná, si tak zvolí zástupcov, ktorých bude rešpektovať v nasledujúcom olympijskom období. "Očakávam, že pre mňa, ako prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie vzíde z mimoriadnej členskej schôdze predsedníctvo, ktoré mi bude partnerom pri rokovaniach v Predsedníctve SLA. Máme množstvo podnetných návrhov do budúcnosti a oproti minulosti zlepšenie finančnej situácie, ale aj celkového fungovania asociácie, ktoré chceme riešiť systémovými opatreniami. Na to ale potrebujeme plnohodnotného partnera aj z tohto úseku, rovnako ako zo všetkých ostatných úsekov, ktoré asociácia zastrešuje," dodal Repka.
      

V utorok 24. marca poslal prezident SLA list ministrovi Jurajovi Draxlerovi a požiadal ho o osobné stretnutie, na ktorom by prediskutovali situáciu a vysvetlili si postoje vo vzťahu k Slovenskej lyžiarskej asociácii, ale aj k prípadu Adama a Andreasa Žampovcov. Repka verí, že kontrola z ministerstva bude do termínu mimoriadnej schôdze ukončená a jej výsledky prispejú k objektívnemu rozhodnutiu členskej základne, čo určite prispeje k upokojeniu situácie na úseku alpských disciplín. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies