Minister Draxler nepodporil vznik dvoch vysokých škôl

NETKY.SK • 21 Január 2015, 17:43 • 2 min
Minister Draxler nepodporil vznik dvoch vysokých škôl

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler sa rozhodol nepodporiť vznik dvoch súkromných vysokých škôl na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Jeho rezort tak vláde navrhne, aby neudelila súhlas na pôsobenie súkromnej vysokej školy s názvom Technologický inštitút A. Ruprechta v Šamoríne a Vysokej školy ekonómie a podnikania. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.
     

Návrh Technologického inštitútu A. Ruprechta sa minister rozhodol nepodporiť aj napriek tomu, že bol podľa jeho slov kvalitne vypracovaný. "Trh vysokoškolského vzdelania na Slovensku je už ale presýtený a tie odbory, ktoré sa mali učiť na tejto škole, sú dostatočne pokryté z existujúcich vysokoškolských kapacít," vysvetlil Draxler. Súkromná škola chcela podľa hovorkyne vyškoliť 60 študentov ročne v odboroch chemické technológie či strojárstvo, v ktorých spolu študuje na dvoch slovenských univerzitách už 670 študentov. 
     

Podľa Draxlera majú existujúce vysoké školy, s ohľadom na klesajúci počet vysokoškolákov, dostačujúcu kapacitu pokryť potreby trhu práce a záujemcov o štúdium.
     

Ministerský súhlas nedostala ani Vysoká škola ekonómie a podnikania. V jej prípade podľa hovorkyne akreditačná komisia preskúmala všetky študijné programy a ku každému z nich zaujala nesúhlasné stanovisko.
     

V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky 13 súkromných vysokých škôl. Podľa zákona o vysokých školách o pôsobenie ako súkromná vysoká škola môže požiadať iba právnická osoba, ktorá je zriadená alebo založená na vzdelávanie a výskum. Po splnení podmienok jej vláda udelí štátny súhlas na takéto pôsobenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona