Minister Davutoglu: Turecko zvažuje evakuáciu svojej ambasády v Líbyi

NETKY.SK • 24 Júl 2014, 13:52 • 2 min
Minister Davutoglu: Turecko zvažuje evakuáciu svojej ambasády v Líbyi

ANKARA - Turecko bude možno evakuovať svoju ambasádu v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, povedal dnes v Ankare minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu.

slovakia

left justify in out

V stredu jeho ministerstvo odporučilo všetkým tureckým občanom Líbyu pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v nej opustiť.
     

Davutoglu v rozhovore pre turecký vysielací kanál A Haber povedal, že "v ostatných mesiacoch vypukol v Líbyi vážny konflikt... a my sme prijali opatrenia na evakuáciu niekoľkých stoviek Turkov z Líbye... Zvažujeme aj evakuáciu ambasády". Citovala ho agentúra Reuters. 
     

Minister varoval, že zhoršujúce sa podmienky v Líbyi môžu ako "rúcajúce sa domino" vyvolať nestabilitu celého regiónu.
     

Vyše 50 ľudí už doteraz zahynulo v bojoch, ktoré sa začali pred desiatimi dňami a prehĺbili povojnové obavy, že sa z Líbye stáva nezákonný štát, ktorého vláda nie je schopná kontrolovať silno vyzbrojené brigády bývalých povstaleckých bojovníkov bojujúcich o moc.
     

Turecko sa ešte stále pokúša zabezpečiť prepustenie 49 svojich občanov, ktorých zajali za rukojemníkov minulý mesiac na tureckom konzuláte v severoirackom Mósule stúpenci militantnej organizácie Islamský štát.
     

Na tureckú vládu sa zniesla kritika za to, že neevakuovala konzulát v Mósule skôr. Situácia je politicky veľmi nepríjemná pre premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa v prezidentských voľbách na budúci mesiac bude uchádzať o zvolenie za hlavu štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies