Minister Davis varoval Snemovňu lordov, aby neblokovala brexit

NETKY.SK • 9 Február 2017, 17:24 • 2 min
Minister Davis varoval Snemovňu lordov, aby neblokovala brexit

LONDÝN - Britská vláda vyzvala dnes Snemovňu lordov, aby neblokovala návrh zákona o spustení rokovaní o vystúpení z Európskej únie, pretože akýkoľvek pokus odložiť jeho schválenie by vyvolal "ústavnú krízu".

slovakia

left justify in out

Minister pre brexit David Davis označil schválenie návrhu vládneho zákona veľkou väčšinou hlasov v 650-člennej Dolnej snemovni v stredu večer za "historické hlasovanie".

"Uskutočnili želanie britského národa. A uskutočnili ho prostredníctvom zákona, ktorý je zložený iba zo 137 slov," uviedol. "Je veľmi jednoduchý, poveruje vládu urobiť to, čo jej ľudia povedali, že má urobiť," dodal. Odmietol obvinenia, že si vláda schválenie zákona vynútila.

Horná komora parlamentu, Snemovňa lordov, sa začne návrhom zákona zaoberať 20. februára. "Myslím si, že britská verejnosť očakáva od oboch komôr parlamentu, že si riadne splnia svoju demokratickú povinnosť, čo znamená, že nebudú mariť zákon ani ho zbytočne zdržiavať," povedal Davis poslancom.

Denník Daily Telegraph dnes informoval o klebete, podľa ktorej chcú údajne liberálni demokrati, labouristi a rebelujúci konzervatívci v Snemovni lordov "spojiť sily v snahe zmariť brexit".

"Ale ministri povedali, že väčšina 372 poslancov v Dolnej snemovni poslala Snemovni lordov 'jasnú správu' a varovala lordov, že vyvolajú 'ústavnú krízu', ak sa pokúsia zablokovať brexit," napísali noviny v článku na titulnej stránke.

BBC citovala nemenovaný vládny zdroj, podľa ktorého by Snemovňa lordov čelila "mohutnej verejnej výzve na zrušenie", ak by návrh zákona o spustení brexitu zablokovala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies