Minister D. Lipšic podal návrh na zrušenie privatizácie PPC

NETKY.SK • 6 Marec 2012, 07:33 • 2 min
Minister D. Lipšic podal návrh na zrušenie privatizácie PPC

Minister D. Lipšic podal návrh na zrušenie privatizácie PPC - Politika Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) dnes podal na Generálnu prokuratúra (GP) SR podnet na zrušenie privatizácie Paroplynového cyklu (PPC).

slovakia

left justify in out

img

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) dnes podal na Generálnu prokuratúra (GP) SR podnet na zrušenie privatizácie Paroplynového cyklu (PPC). Informoval o tom na tlačovej konferencii. 
      Privatizácia podľa neho prebehla nezákonným spôsobom a výrazne pod cenu PPC. "Došlo k závažnému porušeniu zákonov, v dôsledku čoho za pravdepodobnej spolupráce spoločnosti Penta, zástupcov Fondu národného majetku (FNM) a rezortu hospodárstva bola spôsobená škoda 15 miliárd korún," povedal Lipšic. Svoje podanie na GP SR minister zdôvodnil tým, aby kauza nebola po voľbách zamietnutá pod koberec. 
      Paroplynový cyklus predal Fond národného majetku v roku 2004 cyperskej firme PPC Holding, ktorá patrí pod finančnú skupinu Penta.
      Lipšic povedal, že FNM umožnil v roku 2004 privatizáciu PPC za dve miliardy korún, napriek tomu, že jeho predstavitelia vedeli, že v tom čase štátnemu podniku Slovenské elektrárne (SE) vznikne strata 7 až 15 miliárd korún vďaka nevýhodnej zmluve s PPC platnej do roku 2013. Lipšic svoje tvrdenia opiera o materiál, ktorý bol v apríli 2004 preložený na rokovanie vlády vtedajším ministrom Pavlom Ruskom. Materiál bol však z rokovania stiahnutý a napriek tomu, že jeho obsah bol medializovaný, Lipšic dnes tvrdil, že o ňom až doteraz nevedel. "Aj tento materiál je jedným z vecných dôkazov môjho podnetu na prokuratúru," povedal minister. V dokumente sa píše o spomínanej strate 7 až 15 miliárd, ktorá vznikne SE po privatizácii PPC. "Aj preto je na Slovensku elektrina taká drahá," vyhlásil Lipšic.
      Ďalej informoval, že predsedníčkou výberovej komisie pri privatizácii PPC vo FNM bola Anna Bubeníková, ktorá napriek rozporným názorom v komisii presadila ponuku Penty. "Táto kvázi investícia sa Pente vrátila za 1,5 roka," povedal Lipšic, ktorý paroplynový cyklus označil za zlaté teľa Penty.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies