Minister D. Čaplovič bude bojovať za viac peňazí pre SAV

NETKY.SK • 31 August 2013, 18:51 • 2 min
Minister D. Čaplovič bude bojovať za viac peňazí pre SAV

BRATISLAVA - Minister školstva verí, že sa to zmení počas septembrových rokovaní, aj keď tie nebudú podľa neho pre krízu a konsolidáciu jednoduché.

slovakia

left justify in out

Hoci vzdelanie, veda, výskum a inovácie patria medzi priority vlády, v návrhu rozpočtu na budúci rok sa to neodrazilo. V rozhovore pre TASR to konštatoval minister školstva Dušan Čaplovič, ktorý verí, že sa to zmení počas septembrových rokovaní.

Aj keď tie nebudú podľa neho pre krízu a konsolidáciu jednoduché, bude trvať na podpore priority, ktorou je vzdelávanie. Rovnako tak bude bojovať za viac peňazí pre Slovenskú akadémiu vied (SAV) napriek tomu, že táto kapitola pod neho priamo nespadá.

"Sú isté oblasti, na ktorých sa šetriť nedá. Niečo uškrtiť a zlikvidovať bez akejkoľvek analýzy je pre mňa neprípustné. SAV má tri veľké vedecké projekty a musí mať na to pripravených ľudí, aby vedecké parky, ktoré majú byť spustené v roku 2015, neboli len holými budovami s vybavenou laboratórnou technikou," upozornil.

Pripomenul, že ide o pracovný návrh ministerstva financií, ktorý zatiaľ vláda neschválila. "Nechajme to na rokovania. Uvidíme, ako to dopadne a podľa toho sa zariadim aj ja ako minister," avizoval.

Predseda SAV Jaromír Pastorek pre TASR uviedol, že štátne zdroje pre akadémiu by sa mali zredukovať asi o 10,6 milióna eur, čo predstavuje celkovo 17,4 percenta ich rozpočtu.V prípade mzdových prostriedkov je to menej o 7,7 milióna eur. Tak by akadémia musela prepustiť 20 percent zamestnancov, teda 600 ľudí.

"Pýtam sa, čo tým ušetríme? Treba si uvedomiť, že SAV robí 40 percent celej vedeckej produkcie Slovenska a to všetko pôjde potom dole. Takže škody budú oveľa vyššie. Veda je beh na dlhé trate a my nemôžeme každý rok bojovať o rozpočet. Tak nech teda povedia, že vedu nechcú a nebudú ju platiť," zdôraznil Pastorek s tým, že SAV od roku 2010 dostávala každý rok menej peňazí. Minulý rok sa tento pokles podarilo zastaviť a získala približne o jeden milión eur viac. "A teraz zase táto rana," poznamenal. Verí však, že sa tento stav podarí rokovaniami zvrátiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies