Minister Čislák dôvod na hromadné výpovede zdravotníkov nevidí

NETKY.SK • 30 September 2015, 16:12 • 2 min
Minister Čislák dôvod na hromadné výpovede zdravotníkov nevidí

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) nevidí dôvod na hromadné výpovede zdravotníkov. Tvrdí, že vláda splnila podmienku sestier, aby bol zákon, ktorý upraví platy v zdravotníctve, pripravený po vzore lekárov.

slovakia

left justify in out

"To sme splnili," reagoval dnes na plány zdravotníckych organizácií zbierať podpisy pod deklarácie, ktorými prejavia ochotu podať výpoveď.

 

Podľa šéfa rezortu pôjde na vyššie platy zdravotníkov na budúci rok 55 miliónov eur. Na platy 18.000 zamestnancov v štátnych nemocniciach, ktoré sú v súčasnosti vyššie v porovnaní ostatnými, má ísť desať miliónov. Na platy 20.000 zdravotníkov v ostatných nemocniciach 45 miliónov eur. "Nemôžeme to považovať za kozmetickú zmenu, ale jasnú zmenu, budú mať výrazne polepšené," povedal Čislák. Tvrdí, že zníženie miezd, ktorého sa obávajú sestry v štátnych nemocniciach, nebude.

 

Minister považuje prístup rezortu k zdravotníkom za korektný. Poukazuje, že pokiaľ niekto prichádza s pribúdajúcimi požiadavkami, musí rátať s tým, že nie všetky bude možné aj vzhľadom na možnosti splniť. Rezort sa so zdravotníkmi nevie zhodnúť napríklad v otázke započítavanie praxe aj počas materskej či rodičovskej dovolenky.

Napriek tomu, že minister dôvod na hromadné výpovede nevidí, pokojnú jeseň v zdravotníctve neočakáva.

 

"Zdravotníctvo je vždy aktuálne a pred voľbami určite bude, takže si nerobím ilúzie, že to bude v pokoji, ale všetko som pripravil tak, aby sme sa vedeli k tomu postaviť. A tie čísla, ktoré som spomínal, sú pádnym argumentom, že nám to nie je jedno, ale všetko má svoje hranice," zhrnul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies