Ján Budaj plánuje zvýšiť ochranu vlka, usmrtenie tohto divokého zvieraťa bude onedlho trestným činom

NETKY.SK • 28 Október 2020, 12:03 • 2 min
Ján Budaj plánuje zvýšiť ochranu vlka, usmrtenie tohto divokého zvieraťa bude onedlho trestným činom

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil návrh legislatívy, ktorou zabezpečí zvýšenú ochranu vlka dravého, tak ako je tomu pri ostatných chránených živočíchoch.

slovakia

left justify in out

Vlk dravý tak prestane byť predmetom každoročnej kvóty pre poľovníkov na jeho odtrel, zároveň sa zvýši jeho spoločenská hodnota a usmrtenie sa bude ponovom klasifikovať ako trestný čin.

 

Budaj odstrel vlkov neschvaľuje
"Vlka dravého vyjmeme zo zoznamu tzv. vybraných živočíchov a bude zaradený do zoznamu chránených živočíchov," uviedol šéf envirorezortu s tým, že činnosť komisie na určenie kvóty sa ukončí a otvorí sa program starostlivosti o vlka.

 

img

 

Minister spustením legislatívneho procesu zareagoval na rozhodnutie agrorezortu, podľa ktorého bude v poľovníckej sezóne 2020/21 povolený odstrel 50 jedincovRozhodnutie označil za neobhájiteľné a žiada prehodnotenie kvót aj vzhľadom na riziko infringementu za porušovanie európskej smernice.


„Vlk je v zmysle európskej legislatívy chránený živočích a má svoje nezastupiteľné miesto v prírode. Čo je ešte dôležitejšie, pomáha predchádzať väčším stratám, ktoré vzniknú pri ničení poľnohospodárskych plodín – je prirodzený predátor poľovnej zveri, vrátane diviačej. Neobstojí ani argument, že farmárom spôsobujú výrazné škody na hospodárskych zvieratách,“ povedal Budaj. 

 

Divoká zver spôsobuje chovateľom značné škody

Vysoká a diviačia zver spôsobila v minulom roku poľnohospodárom škody vo výške 17 miliónov eur, a to aj napriek opatreniam poľovníkov. Pričom vlk svojím lovom lesnej zveri či hospodárskych zvierat spôsobuje chovateľom každoročné škody v hodnote 30 až 40 tisíc eur. 

 

img

Vyhláškou k zákonu o ochrane prírody a krajiny sa zvýši spoločenská hodnota vlka dravého na 3 tisíc eur, čiže jeho zabitie sa bude považovať za trestný čin.

 

Envirorezort chce taktiež výjsť v ústrety aj farmárom, ktorí majú s vlkom problémy. Plánuje zjednodušiť postup pri uplatňovaní náhrad škôd napáchaných vlkom.

 

Vlka zaradia na zoznam chránených zvierat
Rezort zároveň bude presadzovať, aby bol vlk dravý vyňatý zo zoznamu tzv. vybraných živočíchov a zaradený do zoznamu chránených živočíchov. Legislatívny proces bol pritom začatý v pondelok (26. októbra) a v zbierke zákonov by mohla byť vyhláška publikovaná v priebehu jedného mesiaca.

Vlkovi sa tak poskytuje najvyššia možná právna ochrana ako chránenému živočíchovi, prestane byť predmetom každoročnej kvóty pre poľovníkov na jeho lov a odrel tohto divokého zvieraťa bude prísne zakázaný

 

Ministerstvo tiež plánuje spustiť program starostlivosti o vlka dravého a ukončiť činnosť komisie na určenie kvót, pričom rezort pôdohospodárstva vyzýva, aby prehodnotil rozhodnutie o určení kvóty na rok 2020/2021. Tento krok nie je podľa Budaja dostatočne odôvodnený a plánovaný odstrel môže viesť k otvoreniu infringementu zo strany EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies