Minister Brüderle - Spojené štáty manipulujú s kurzom dolára

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:37 • 2 min
Minister Brüderle - Spojené štáty manipulujú s kurzom dolára

Minister Brüderle - Spojené štáty manipulujú s kurzom dolára

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty zaplavia kapitálový trh lacnými dolármi a tým postavia proti sebe iné krajiny. Predovšetkým štáty so silným vývozom ako sú Nemecko, Čína a Brazília vidia v tomto opatrení len nevýhody. Ich podniky, ktoré obchodujú s USA, budú mať nižšie výnosy z vývozu v prípade, ak kurz dolára klesne. Okrem toho rastie obava, že na kapitálových trhoch vznikne investičná bublina.
      Summit šéfov štátov a vlád G20, ktorý sa uskutoční v Soule, sa môže zmeniť na arénu tvrdých názorových výmen o peňažnej politike.
      Nemecký spolkový minister hospodárstva Rainer Brüderle podľa dnešného vydania denníka Welt am Sonntag povedal, že "prirodzene je želateľné, aby sa americké hospodárstvo rýchlo  dostalo do správneho tempa. Pochybujem však, že konjunktúre možno poslúžiť len tým, že americká centrálna banka, Fed, hodí do obehu viac peňazí". Zdôraznil, že "expanzívna peňažná politika USA mi robí starosti, lebo nadmerné zvýšenie peňazí v obehu je tiež nepriamou manipuláciou s kurzom dolára".
      "Protekcionizmus nás neposúva ďalej na ceste k stabilnému svetovému hospodárstvu," pokračoval minister .
      Šéf brazílskej centrálnej banky Henrique Meirelles povedal, že nadbytok likvidity v USA v iných krajinách vyvolá problémy. Čínska vláda, ktorá má záujem na nízkom kurze národnej meny, jüanu, v sobotu (6. 11.) zmiernila kritiku opatrenia Fedu zo stredy (6. 11.) o ďalšom uvoľnení jeho peňažnej politiky. Ale stavia sa k nemu aj naďalej kriticky. Peking bude veľmi starostlivo sledovať dôsledky jeho uvoľnenej politiky.
      Summit G20 sa uskutoční vo štvrtok (11. 11.) a v piatok v Soule. Zúčastnia sa na ňom predstavitelia hlavných priemyselných a rozvíjajúcich sa ekonomík. Bude to už ich piate stretnutie. Zatiaľ je oficiálne na jeho programe odstránenie obchodných nerovnováh vo svetovej ekonomike.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies