Minister Brecely podpísal prvé čerpanie eurofondov na diaľnice

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 11:10 • 2 min
Minister Brecely podpísal prvé čerpanie eurofondov na diaľnice

BRATISLAVA – Diaľničný úsek s tunelom Ovčiarsko má už zabezpečené financovanie cez eurofondy. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (nominant #Siete) rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na druhú fázu projektu D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka.

slovakia

left justify in out

Zazmluvnené je aj dokončenie rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ – Pstruša. Podpisom týchto zmlúv sa uvoľnilo čerpanie viac ako 324 miliónov eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, informovalo dnes ministerstvo dopravy.

 

"Ako prvým z krajín V4 sa nám podarilo získať súhlasné stanovisko Európskej komisie ku všetkým veľkým projektom v Operačnom programe Doprava. Dnes už plynulo pokračujeme v čerpaní eurofondov z nového Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Je to znakom aktívnej práce u nás na ministerstve, ako aj na strane prijímateľov," zhodnotil Brecely.

 

Projekt D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, II. fáza už ministerstvo dopravy zaslalo na schválenie do Bruselu, keďže ide o tzv. veľký projekt nad 75 miliónov eur. Dokončenie rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ – Pstruša je národným projektom a nepodlieha ďalším schvaľovacím procedúram.

 

Na projekt D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, II. fáza sa poskytuje nenávratný finančný príspevok v sume 280,5 milióna eur, z toho príspevok z Kohézneho fondu je vo výške 238,4 milióna eur. Prvá fáza projektu bola realizovaná ešte prostredníctvom predchádzajúceho Operačného programu Doprava. Diaľnica, ktorá je súčasťou juhovýchodného obchvatu mesta Žilina, má byť hotová v roku 2018. Celková zmluvná cena je vyše 427 miliónov eur bez DPH.

 

Na druhú fázu výstavby úseku rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ – Pstruša bolo zazmluvnených 44,1 milióna eur, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja pôjde 37,9 milióna eur. Osemkilometrový úsek novej cesty má byť hotový už tento rok a spolu s úsekom Pstruša – Kriváň zrýchli cestovanie južnou trasou smerom na Košice. Celková zmluvná cena je 82 miliónov eur bez DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona