Minister Borec zatiaľ nerozhodol, či podá dovolanie v kauze exposlanca Smeru

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 10:50 • 2 min
Minister Borec zatiaľ nerozhodol, či podá dovolanie v kauze exposlanca Smeru

TOMÁŠ BOREC – Minister spravodlivosti Tomáš Borec po mesiaci nerozhodol o tom, či podá mimoriadne dovolanie vo veci väzby bývalého poslanca NR SR za Smer-SD Vladimíra J., ktorý je obvinený zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. K veci sa jeho rezort naďalej bližšie nevyjadruje.

slovakia

left justify in out

Krajský súd v Trenčíne zamietol 12. marca v odvolaní protest prokuratúry proti prepusteniu exposlanca Vladimíra J. na slobodu. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nasledujúci deň oznámil, že sa obráti s podnetom na ministra spravodlivosti. Doručil ho 10. apríla.

 

„Keď bude v tejto veci prijaté rozhodnutie, budeme o ňom médiá vhodným spôsobom informovať,“ zopakovala pre TASR stanovisko rezortu spravodlivosti jeho hovorkyňa Alexandra Donevová. Ministerstvo už má na stole spis z prípadu exposlanca, ktorý potrebuje k rozhodnutiu. Trestný poriadok určuje, že ak sa dovolanie podáva v neprospech obvineného, možno ho podať do šiestich mesiacov od doručenia rozhodnutia súdu prokurátorovi.

 

V prípade, že by Borec mimoriadne dovolanie podal, rozhodoval by o ňom Najvyšší súd. Ten by mohol zvrátiť rozhodnutie podriadených súdov, podľa ktorého je Vladimír J. momentálne trestne stíhaný na slobode.

 

Bývalý poslanec NR SR a podpredseda ľudskoprávneho výboru Vladimír J. sa vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi po medializácii jeho konfliktov s manželkou, s ktorou je v rozvodovom konaní. Trestnému stíhaniu čelí na slobode. Po štyroch dňoch v policajnej cele ho prepustili v utorok 10. marca, rozhodla o tom sudkyňa Okresného súdu v Prievidzi.

 

Jej rozhodnutie potvrdil Krajský súd v Trenčíne, ktorý nevyhovel protestu prokurátorky Dagmar Budinskej z Krajskej prokuratúry Trenčín. Tá takýto verdikt kritizovala, keď povedala, že prokuratúra sa s ním „absolútne nestotožňuje“.

„Podľa nás sú evidentne dané dôvody väzby. Bolo preukázané, že obvinený robil úkony, ktorými sa vyhýbal účasti na vyšetrovaní. Keby išlo o bežného občana, taká osoba by už bola dávno vo väzbe,“ uviedla Budinská.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies