Minister Borec odmieta, že by chcel oslobodzovať drogových dílerov

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 14:15 • 2 min
Minister Borec odmieta, že by chcel oslobodzovať drogových dílerov

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) odmieta, že by chcel oslobodzovať drogových dílerov alebo ich stíhať na slobode. Borec to vyhlásil v diskusii k novele Trestného zákona, ktorá je práve v parlamente v prvom čítaní.

slovakia

left justify in out

"V žiadnom prípade nemám ani pomyslenie na to, aby boli drogoví díleri akokoľvek oslobodení, stíhaní na slobode, respektíve odsúdení na trest odňatia slobody podmienečne," zdôraznil minister Borec.

Cieľom právnej úpravy je podľa jeho slov snaha oddeliť spotrebiteľa drogy od jej dílera. Hranica medzi týmito skupinami je v súčasnosti vytvorená hlavne hranicou desiatich dávok spotreby omamnej látky. Zmena má reagovať na prax, keď môže vzniknúť, že je dávka nepatrne väčšia len preto, že je napríklad droga koncentrovanejšia.

Novela Trestného zákona má znížiť dolnú hranicu trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky. Kresťanskí demokrati to kritizujú, poslanec SaS Martin Poliačik je za liberalizáciu zákona.

Novela má súdom umožniť, aby drogovo závislým, ktorí nie sú dílermi, mohli podmienečne odložiť výkon trestu a uložiť im probačný dohľad. "Najmä v tých prípadoch, ak súd odsudzuje páchateľa za nelegálnu držbu drogy, ktorej množstvo mierne prevyšuje hranicu desaťnásobku obvyklej jednorazovej dávky, ktorej držba je v zmysle Trestného zákona posudzovaná ako horný limit pre stanovenie, že v danom prípade ide o prechovávanie drog pre vlastnú potrebu," uviedol rezort spravodlivosti.

Novela prináša viaceré zmeny. Okrem iného by súd podľa nej mohol upustiť od potrestania páchateľa, ak ide o trestný čin, ktorý spáchala osoba z donútenia v priamej súvislosti s tým, že bola obeťou obchodovania s ľuďmi, trestného činu proti ľudskej dôstojnosti alebo detskej pornografie.

Novela má tiež umožniť súdu uložiť ochranné liečenie aj v prípadoch, ak páchateľ spácha trestný čin v stave vyvolanom duševnou poruchou a jeho pobyt na slobode je nebezpečný. Táto zmena má umožniť súdu uložiť ochranné liečenia aj tým páchateľom, ktorí spáchali trestný čin v stave plnej príčetnosti, pričom skutok nebol spáchaný pod vplyvom návykovej látky, ani v súvislosti s jej zneužívaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies