Minister Borec nechystá plošné odvolávanie predsedov súdov

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 06:55 • 2 min
Minister Borec nechystá plošné odvolávanie predsedov súdov

Minister Borec nechystá plošné odvolávanie predsedov súdov - Politika Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) nespochybňuje to, že jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) mala ako ministerka spravodlivosti právo plošne odvolať 14 preds

slovakia

left justify in out

img

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) nespochybňuje to, že jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) mala ako ministerka spravodlivosti právo plošne odvolať 14 predsedov súdov a že počas jej pôsobenia došlo k obmene väčšiny predsedov všetkých súdov. Reakciu ministra na dnešné vyhlásenia Žitňanskej, ktorá okrem iného kritizovala Borecovo odvolanie dvoch predsedov súdov, TASR poskytla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková. 
      "Očakáva (Borec - pozn. TASR) však, že pani poslankyňa nebude spochybňovať jeho právomoc odvolať dvoch predsedov súdov," povedala Zlatohlávková. Ministrovi je podľa nej ľúto, že Žitňanská uprednostnila pred odbornými argumentmi neodôvodnenú mediálnu konfrontáciu. Odvolaných predsedov súdov, Róberta Urbana z Krajského súdu v Žiline a Darinu Kuchtovú z Krajského súdu v Bratislave, si váži, výhrady však mal voči výkonu ich predsedníckej funkcie. "Žiadne plošné odvolávanie predsedov súdov, ako tomu bolo počas predchádzajúcich volebných období, minister Borec nechystá," povedala hovorkyňa.
      Pripomenula, že aj keď odvolávaniu sudcov za ministrovania Žitňanskej predchádzalo štatistické zisťovanie, v rozhodnutiach neboli uvedené žiadne dôvody. "Zároveň je otázne, či pani ministerka v roku 2011 viac čakala na výsledky štatistického zisťovania, alebo skôr na nadobudnutie účinnosti novely zákona o súdoch, na základe ktorej predsedovia súdov stratili akúkoľvek možnosť brániť sa voči rozhodnutiam o ich odvolaní. Zároveň pripomíname, že zákon, podľa ktorého minister nemusí odôvodňovať svoje rozhodnutie vo vzťahu k predsedom súdov, presadila ministerka Žitňanská," pripomenula Zlatohlávková. Borec podľa nej postupoval striktne podľa tohto zákona. Rozsah personálnych zmien v pôsobnosti rezortu je zásadne nižší, než tomu bolo v roku 2010 po nástupe pani ministerky Žitňanskej, informovala hovorkyňa.
      Žitňanská sa dnes dotkla aj zmien vo výberových komisiách. "Už sú tam len prakticky samotní sudcovia a zároveň do pripomienkového konania išiel návrh vyhlášky, ktorou sa majú zmeniť pravidlá výberových konaní tak, že váha ústneho pohovoru sa zvyšuje. Teda zvyšujú sa subjektívne kritériá posudzovania toho, kto bude sudcom," povedala.
      Keďže zákony presadené bývalou ministerkou prechádzajú testom ústavnosti, "existujú pochybnosti, či súčasná právna úprava v praxi neumožňuje ovládnutie výberových konaní predstaviteľmi výkonnej a zákonodarnej moci," reagoval Borec. "V záujme odstránenia akýchkoľvek pochybností, že by uvedené zákony mohli byť zneužité na politické ovplyvňovanie výberových konaní, rozhodol sa vo vzťahu k jeho nominačnej právomoci nenominovať žiadnych svojich ľudí na kandidátov na členov výberových komisií, ale rešpektoval návrhy sudcovskej samosprávy. Zároveň tým predišiel prípadným námietkam, že predsedov súdov a sudcov vyberajú politicky dosadení kandidáti," vysvetlila Zlatohlávková. Podľa Boreca je potrebné klásť vyšší dôraz na ústnu skúšku, pretože z pohľadu výkonu funkcie sudcu je mimoriadne dôležité to, aby mal sudca nielen teoretické vedomosti, ale tiež to, aby bol schopný pohotovo a presvedčivo argumentovať aj v reálnom čase na pojednávaniach a aby vedel tieto pojednávania dôstojne viesť. "Obavy, že sudcovia budú vyberaní na základe subjektívnych kritérií, preto nie sú namieste," povedala hovorkyňa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona