Minister Borec chce výrazne sprísniť nároky na exekútorov

NETKY.SK • 22 Marec 2013, 09:20 • 2 min
Minister Borec chce výrazne sprísniť nároky na exekútorov

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) chce sprísniť nároky na výkon exekútorského povolania. "Exekútorský stav sa nachádza v kríze, a preto musíme prijať razantné opatrenia," povedal šéf rezortu.

slovakia

left justify in out

V pripravovanej novele Exekučného poriadku rezort ráta so zavedením účinnejšieho dohľadu nad činnosťou súdnych exekútorov a nanovo chce upraviť systém vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti. Novelu chce ministerstvo predložiť do pripomienkového konania najneskôr v prvej polovici apríla.

Problematika exekučného práva a regulácie exekútorského stavu bola podľa ministerstva dlhé roky zanedbávaná, čo dnes spôsobuje vážne problémy v oblasti vymáhania práva i ochrany spotrebiteľov. Borec krátko po nástupe do funkcie zriadil novelizačnú komisiu, ktorá dostala za úlohu pripraviť riešenia týchto problémov.

Šéf rezortu považuje za neudržateľný súčasný systém disciplinárnych konaní, ktorý je často bezzubý a neefektívny. Preto sa sprísni dohľad nad Slovenskou komorou exekútorov. V disciplinárnom konaní sa zmení aj pozícia súdu, ktorý sa stane odvolacím orgánom proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu. Zároveň sa sprísnia požiadavky na výkon funkcie exekútora, a to zavedením riadnych výberových konaní po vzore ostatných právnických povolaní. "Napriek tomu, že väčšina exekútorov vykonáva svoje povinnosti profesionálne a podľa zákona, sú medzi nimi aj takí, ktorí poškodzujú dôveryhodnosť tohto stavu," povedal minister.

Ministerstvo spravodlivosti SR sa v pripravovanej novele osobitne sústreďuje aj na pravidlá nakladania s vymoženými peňažnými prostriedkami. Zavedú sa napríklad presné lehoty na poukázanie vymožených peňažných prostriedkov oprávnenému, pričom porušenie tejto povinnosti bude disciplinárnym previnením. Súčasný stav, keď exekútor môže takmer beztrestne zadržiavať vymožené prostriedky, považuje minister Borec za neudržateľný.

Okrem novely Exekučného poriadku, ktorá bude predstavená v najbližších týždňoch, pripravuje ministerstvo podľa jeho hovorkyne Jany Zlatohlávkovej aj systémové zmeny v procesnej časti exekučného konania. "Cieľom je tento proces zásadne zrýchliť a zefektívniť pri súčasnom zohľadňovaní legitímnych práv dlžníkov a spotrebiteľov," spresnila.

Podľa schváleného rámcového plánu legislatívnych úloh by mala byť táto novela pripravená v priebehu budúceho roka. Zámerom ministra Boreca je urýchliť tieto práce urýchliť tak, aby bola celá reforma exekučného práva dokončená ešte v priebehu roka 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona