Minischengen na programe rady ministrov v Bruseli nie je

NETKY.SK • 20 November 2015, 10:10 • 2 min
Minischengen na programe rady ministrov v Bruseli nie je

BRATISLAVA - Vytvorenie tzv. minischengenu v bodoch programu na dnešnom zasadnutí Rady ministrov vnútra a spravodlivosti v Bruseli nie je.

slovakia

left justify in out

Na mimoriadnom summite sa dnes zúčastní i minister vnútra Robert Kaliňák. Informáciu o vytvorení minischengenu priniesli vo štvrtok 19. novembra zahraničné médiá. Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra, tento návrh je podľa rezortu nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci Európskej únie. "Slovensko ako jedna z mála krajín na rozdiel od iných štátov aj západnej Európy stále precízne dodržuje schengenské pravidlá a dôsledne stráži svoju vonkajšiu hranicu EÚ, ktorá patrí k najstráženejším v únii," píše sa vo vyhlásení ministerstva.


Ministri sa dnes budú na mimoriadnom summite venovať predovšetkým teroristickým útokom a opatreniam, ktoré by mali byť v rámci Európskej únie prijaté. "Podľa nášho názoru by malo byť prioritou prijatie smernice PNR, teda posilnenie monitorovania cestovania osôb, ktorú považujeme za dôležitý nástroj v boji proti terorizmu a o ktorom sa roky len diskutuje," uviedol hovorca ministerstva Ivan Netík. Takisto je podľa neho dôležité využitie tzv. metdat bezpečnostnými zložkami, a to najmä využitie informácií, ako sú telefónne či e-mailové kontakty podozrivých osôb tak, aby bezpečnostné zložky mohli s nimi pracovať a zistiť tak logistickú sieť teroristov. "Rozprávať sa bude aj o posilnení kontrol na vonkajších hraniciach únie, ako aj o ďalších opatreniach," dodal hovorca rezortu vnútra.


Holandská vláda navrhuje vytvorenie akejsi malej schengenskej zóny, v rámci ktorej by sa zaviedli pasové kontroly na hraniciach viacerých západoeurópskych štátov. Prostredníctvom takéhoto kroku by sa mal dostať pod kontrolu prílev migrantov prichádzajúcich do Európy, oznámila vo štvrtok agentúra Reuters. Holandsko už možnosť vytvorenia minischengenu načrtlo v diskusiách s Nemeckom a ďalšími partnerskými krajinami. O myšlienke sa však naďalej diskutuje aj na úrovni samotnej holandskej vlády, ale aj v nej sú na vec rozdielne názory.


Európska komisia (EK) poprela, že by jej niekto návrh na vytvorenie minischengenu oficiálne predložil. Hovorkyňa EK zdôraznila, že o prípadných opatreniach na kontrolu hraníc budú dnes diskutovať ministri vnútra krajín EÚ.


Minischengen by mal podľa správ holandských médií zahŕňať štáty Beneluxu, ako aj Nemecko a Rakúsko. Súčasťou plánu by bolo vytvorenie tranzitných táborov pre migrantov, ktoré by sa nachádzali mimo hraníc tejto oblasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies