Minimálny dôchodok 300 eur sa nezavedenie, návrh Beblavého neprešiel

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 12:22 • 2 min
Minimálny dôchodok 300 eur sa nezavedenie, návrh Beblavého neprešiel

BRATISLAVA - Človek, ktorý odpracoval aspoň 40 rokov, by mal mať nárok na dôchodok minimálne 300 eur. Takúto novinku chcel zaviesť do praxe nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý v novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi.

slovakia

left justify in out

Parlament ho však pri dnešnom hlasovaní neposunul do druhého čítania. V prípade dvojice pritom poslanec navrhoval hranicu minimálneho dôchodku na úrovni 500 eur. 
      

"Táto záchranná sieť by mala byť diferencovaná pre ľudí podľa toho, koľko rokov odpracovali. V prípade, že majú občania odpracovaných menej ako 40 rokov, navrhujem, aby za každý rok, o ktorý človek pracuje menej, sa mu odpočítalo jedno percento z tohto nároku," mienil Beblavý.
      

Návrh podľa neho reaguje na situáciu, ktorá nastala po 1. januári 2014 po prijatí nového zákona o hmotnej núdzi. Dôchodcovia musia podľa neho pre získanie všetkých typov pomoci v hmotnej núdzi, na ktoré majú nárok, vyvinúť pomerne rozsiahlu aktivitu.
      

"Príkladom sú dôchodcovia bývajúci v dome darovanom svojim deťom. Pre získanie príspevku na bývanie si museli zriadiť na nehnuteľnosť vecné bremeno, s čím sa spájali správne poplatky a často aj náklady na právnu pomoc," opísal Beblavý.
      

Zavedením inštitútu minimálneho dôchodku by sa však podľa neho podobné problémy odstránili. Pretože dôchodca by získal stabilný príjem bez nutnosti ďalšej aktivity smerom k štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona