Minimálnu cenu pečiva by podľa priemyselných pekárov mal určiť VÚEPP

NETKY.SK • 29 Október 2014, 18:41 • 2 min
Minimálnu cenu pečiva by podľa priemyselných pekárov mal určiť VÚEPP

BRATISLAVA - Za účelom stanovenia ekonomicky oprávnených nákladov plánuje Únia priemyselných pekárov Slovenska (ÚPPS) v krátkom čase osloviť Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPP), ktorý by mal pekárom pomôcť analyzovať vývoj produkčno-ekonomickej výkonnosti odvetvia a prepočítať odporúčanú odbytovú cenu základných pekárenských výrobkov. TASR o tom dnes informoval tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

slovakia

left justify in out

Nastavenie základných ekonomických pravidiel výroby a distribúcie základných pekárenských výrobkov totiž patrí podľa ÚPPS medzi základné priority únie. Za svoju povinnosť únia považuje transparentne preukázať verejnosti aj obchodným partnerom jej členov, aké náklady je nevyhnutné vynaložiť pri výrobe predovšetkým rožkov a najpredávanejšieho druhu chleba. V závislosti od týchto nákladov považuje ÚPPS za svoju povinnosť riešiť odporúčanú minimálnu cenu týchto výrobkov tak, aby nebolo obchodné prostredie deformované a umožnilo výrobu zachovať a rozvíjať.
     

"Verejnosť, ako aj naši obchodní partneri tak budú mať jasnú informáciu o tom, koľko nás stojí výroba tých najzákladnejších pekárenských výrobkov. Veríme, že to všetkým pekárom na Slovensku pomôže pri rokovaniach o odbytových cenách s poukázaním na povinnosť všetkých odberateľov a výrobcov dodržiavať zákon o cenách a nepodporovať nežiaduci cenový vývoj, samozrejme, na úkor pekárov," uviedol predseda ÚPPS Slavomír Moravčík.
     

ÚPPS pripravuje v krátkom čase aj vlastné hodnotenie odberateľov, kde základnými kritériami bude dodržiavanie všetkých parametrov štandardného obchodného styku. 
     

"Naším cieľom je oceniť odberateľov, ktorí rešpektujú pravidlá určené všeobecne záväznými právnymi predpismi pre nákup, distribúciu a predaj pekárenských výrobkov. Je potrebné, aby koncový zákazník mal informáciu o tom, ako sa správa obchodník, u ktorého nakupuje, a mohol sa sám rozhodnúť, či bude uňho nakupovať, alebo podporí napríklad reťazec, ktorý sa podľa transparentných a zverejnených kritérií správa k výrobcom neférovo. Uvidíme, do akej miery to obchod s tzv. etickým kódexom, myslel vážne," dodal Moravčík.
     

Únia priemyselných pekárov Slovenska je záujmové združenie právnických osôb - subjektov podnikajúcich v oblasti priemyselného pekárstva. Vznikla 24. júna 2014. Členovia únie svojimi výrobkami denne zásobujú celé Slovensko s pokrytím viac ako 70 % trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona