Minimálna suma predčasného dôchodku na Slovensku musí byť 237,80 eura

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 17:34 • 2 min
Minimálna suma predčasného dôchodku na Slovensku musí byť 237,80 eura

BRATISLAVA - Priemerná suma predčasných starobných dôchodkov poberaných k 31. máju tohto roka bola na Slovensku 393,66 eura, pričom poberatelia nemajú možnosť popritom pracovať, a ani podnikať.

slovakia

left justify in out

Suma predčasného starobného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu predčasného starobného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku a vypočítaná suma nesmie klesnúť pod 1,2 násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, aktuálne musí byť minimálne 237,80 eura. O polovicu nižšia, najmenej 0,6 násobok životného minima, teda 118,90 eura v prípade, že si poistenec sporil aj v II. pilieri.
     

"Ak je vypočítaná suma nižšia, Sociálna poisťovňa žiadosť o predčasný dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení zamietne. Napríklad v roku 2013 bol celkový počet zamietnutých žiadostí o predčasný starobný dôchodok 1864, z toho 1779 žiadostí bolo zamietnutých z dôvodu, že vypočítaná suma dôchodku nedosahovala 1,2 násobok životného minima, čo predstavuje 95 % z celkového počtu zamietnutých žiadostí o predčasný starobný dôchodok," priblížil hovorca SP Peter Višváder.
     

O predčasný starobný dôchodok možno požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Muži naň majú nárok, ak dovŕšia 60 rokov, keďže vek odchodu do dôchodku je u nich 62 rokov a ženy môžu odísť do predčasného dôchodku aj mladšie, keďže ich dôchodkový vek sa ešte vždy odvíja od počtu detí, ktoré vychovali.
     

Podmienkou tiež je, že ku dňu odchodu do dôchodku žiadateľ získa minimálne 15 rokov dôchodkového poistenia.
     

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti o tento dôchodok. Žiadosť spisuje pobočka SP príslušná podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa. Nárok na jeho výplatu nevzniká, ak občan ku dňu vzniku nároku podniká alebo je zamestnaný, teda v Sociálnej poisťovni je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo ako SZČO.
     

"Poistenec, ktorému bol priznaný predčasný starobný dôchodok, už potom nemá nárok na starobný dôchodok. Predčasný starobný dôchodok je totiž po dovŕšení dôchodkového veku automaticky starobným dôchodkom," informoval ďalej hovorca SP. Potom, po dovŕšení dôchodkového veku môže bez obmedzení pracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies