Minimálna mzda v roku 2015 by mala byť na úrovni 400 eur

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 10:51 • 2 min
Minimálna mzda v roku 2015 by mala byť na úrovni 400 eur

KOŠICE – Sociálna situácia na Slovensku je výrazne neuspokojivá. Vyhlásil to dnes pred novinármi člen Predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

slovakia

left justify in out

„Neobstoja ani argumenty odvolávajúce sa na krízu,“ dodal. Jednou z príčin je nedostatočnosť príjmov zamestnancov a ich ochrana. „Iba 15 % zamestnancov je pokrytých kolektívnymi zmluvami,“ doplnila podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková. Podľa nej je situácia taká, že by sa zamestnávatelia už mohli obávať sociálnych nepokojov. Preto OZ KOVO chce v najbližšom období spustiť kampaň za širšie kolektívne vyjedávanie. Ako doplnila, všeobecne sa nerešpektuje zaraďovanie zamestnancov podľa úrovne vzdelania. „Zamestnávatelia bez ohľadu na vzdelanie a kvalifikáciu zamestnancov ich zaradia na úroveň minimálnej mzdy, čo je neprípustné,“ vyhlásila Benedeková. 


Nízka je podľa nej aj ochrana pracovnoprávnych vzťahov. Ako tvrdia odborári, minimálna mzda, ktorá predstavuje v čistom vyjadrení 309 eur, je pod hranicou chudoby. Tá bola stanovená na 346 eur. „Viac ako 300.000 ľudí u nás má mzdu nižšiu, ako je hranica chudoby. Máme príliš veľa chudobných zamestnancov,“ doplnil ďalej Balica. Zdôraznil, že požiadavky na zvýšenie minimálnej mzdy nie sú populistickou témou odborárov, ale vyjadrením skutočnej situácie.
      

Napriek tomu, že slovenská ekonomika vykazuje za ostatné obdobie nulovú infláciu alebo defláciu, nenastáva zlepšenie kvality života. „Pri sledovaní takzvaného zúženého spotrebného koša – teda najčastejšie používaných tovarov a služieb, zisťujeme, že tovary dennej spotreby zdraželi, vyššie sú aj náklady na bývanie,“ uviedol Balica ďalej. Spresnil, že poklesli ceny napríklad za nové autá. „Poplatky v domovoch sociálnych služieb, náklady na stravu išli hore, ale poistenie na motorové vozidlá zlacnelo,“ dodal.
      

Kúpyschopnosť obyvateľstva je vo výraznom poklese. Príjmy oproti výdavkom klesajú. „V roku 2008 bol rozdiel medzi príjmami a výdavkami rodiny 14 %, v roku 2012 to bolo už 12 %, čo predstavuje sumu asi 200 eur,“ spresnil Balica.
      

OZ KOVO preto navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na rok 2015 na takmer 400 eur. „Naše aktivity budú smerovať aj ku kolektívnemu vyjednávaniu. Budeme tvrdo požadovať nárast miezd, pričom chceme využívať aj podporné aktivity tak, aby aj zamestnávatelia prevzali zodpovednosť za sociálnu situáciu svojich zamestnancov,“ objasnila Benedeková. Pripustila, že miera ochoty prerozdeľovať zisk je zo strany majiteľov spoločností veľmi nízka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona