Minimálna mzda v Česku vzrastie

NETKY.SK • 21 August 2017, 15:24 • 2 min
Minimálna mzda v Česku vzrastie

PRAHA - Minimálna mzda sa od januára budúceho roka zvýši z 11.000 na 12.200 Kč (z približne 421 na zhruba 467 eur). Rozhodla o tom vláda, informoval na Twitteri český premiér Bohuslav Sobotka. Podľa predsedu vlády tak najnižší zárobok v budúcom roku prekročí 40,5 % priemernej mzdy v krajine.

slovakia

left justify in out

"Zvýšenie minimálnej mzdy zohľadňuje súčasný priaznivý ekonomický vývoj. Česká republika má v súčasnosti najnižšiu nezamestnanosť v Európskej únii, naša ekonomika rastie nad očakávanie rýchlym tempom. To je podľa nášho názoru ideálny čas na ďalšie zvyšovanie miezd. Českej republike sa darí a pracujúci ľudia z toho musia mať prospech," uviedol Sobotka.

 

Odbory žiadali ešte výraznejšie zvýšenie, o 1500 Kč, naopak, zamestnávatelia sa prikláňali k menšej čiastke 800 Kč. Hospodárska komora vyzývala vládu, aby pre budúci rok už minimálnu mzdu nezvyšovala.

 

Podľa opozičnej ODS je rozhodnutie o zvýšení minimálnej mzdy absurdným úsilím vlády vyvolať dojem, že chce českým zamestnancom prilepšiť. "Ak by to vláda myslela s peňaženkami všetkých zamestnancov skutočne vážne, zníži dane či odvodové povinnosti. To pocítia vo svojich peňaženkách všetci zamestnanci, nielen približne 2 % zamestnancov poberajúcich minimálnu mzdu," uviedol ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Zvýšenie minimálnej mzdy označil za populizmus.

 

"Minimálnu mzdu poberajú najmenej kvalifikovaní zamestnanci. Ak táto mzda bude rásť bez ohľadu na rast produktivity, budú to práve nízkokvalifikovaní zamestnanci, ktorí budú v krízových obdobiach prichádzať pre vyššiu minimálnu mzdu o prácu ako prví," dodal Skopeček.

 

(1 EUR = 26,108 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies