Minimálna mzda v Čechách stúpne na deväť tisíc korún

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 07:04 • 2 min
Minimálna mzda v Čechách stúpne na deväť tisíc korún

PRAHA - Zamestnanci s najnižšími platmi v Českej republike môžu počítať so zvýšením minimálnej mzdy od januára budúceho roku o päťsto korún českých (18 eur).

slovakia

left justify in out

Na raste minimálnej mzdy z 8 500 korún mesačne na 9 000 korún sa dohodla vláda s odborármi a zamestnávateľmi pri jednaní tripartity. Pre spravodajský portál iDNES.cz to potvrdili ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová Tominová z ČSSD i premiér Bohuslav Sobotka. Bola to práve Marksová, kto zvýšenie minimálnej mzdy, o ktoré usilovali odbory, navrhla. "Som rád, že dnes sociálni partneri vyjadrili súhlas s návrhom ministerky Marksové na zvýšenie minimálnej mzdy o 500 korún od prvého januára 2015. Teraz tento návrh prerokuje vláda a pevne verím, že ho schváli. Od nového roku by sa tak minimálna mzda zvýšila na deväť tisíc hrubého," povedal iDNES.cz premiér.

 

Minimálna mzda v ČR sa zvýšila vlani v auguste, a to o 500 korún na 8 500 korún. Predtým sa zvýšila naposledy v roku 2007. V koaličnej dohode sa vládne strany zaviazali, že po prejednaní v tripartite bude vláda postupne minimálnu mzdu zvyšovať, aby sa priblížila 40 percentám priemernej mzdy v štáte. Tá vlani dosiahla 25 128 korún (takmer 914 eur). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies