Fico si odškrtol zo svojej tabule sľúbených sociálnych opatrení: Minimálna mzda stúpne na 380 eur!

NETKY.SK • 15 Október 2014, 14:32 • 2 min
Fico si odškrtol zo svojej tabule sľúbených sociálnych opatrení: Minimálna mzda stúpne na 380 eur!

BRATISLAVA - Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 352 eur na 380 eur. Ide o nárast o 7,95 %.

slovakia

left justify in out

Najnižší možný hrubý hodinový zárobok tak v budúcom roku dosiahne 2,184 eura, kým v súčasnosti je to 2,023 eura. V stredu o tom rozhodla vláda. Razantnejším zvýšením minimálnej mzdy chce vláda zabezpečiť, aby suma minimálnej mzdy garantovala zamestnancovi vyšší čistý príjem, ako predstavuje hranica rizika chudoby. 

Zvýšenie minimálnej mzdy v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico spolu s ministrom práce Jánom Richterom pred kamerami odškrtli aj zo svojej tabule sľúbených pozitívnych sociálnych opatrení. Ako povedal Fico, je totiž povinnosťou vlády, aby po tvrdej konsolidácii vyšla v ústrety ľuďom opatreniami, ktoré v rámci možností zvýšia životnú úroveň. "Budeme neustále vytvárať tlak na zvyšovanie minimálnej mzdy. Musí sa viac oplatiť pracovať, ako sedieť doma na sociálnych dávkach," tvrdí premiér. 

 

Predseda vlády zároveň odmietol vyhlásenia, že zvyšovanie minimálnej mzdy by mohlo spôsobiť problémy napríklad v nemocniciach, ale aj hlasy podnikateľských združení, že takýto krok môže zvýšiť tlak na rast nezamestnanosti najmä v chudobnejších regiónoch. "Nech to má akékoľvek dôsledky, naša vláda bude tlačiť na ďalšie a ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy," zopakoval Fico na margo dopadu zvyšovania minimálnej mzdy na nemocnice. S dôsledkami sa podľa neho musí vysporiadať každý minister jeho kabinetu po svojom. "Minimálna mzda je pre nás svätá vec," dodal. 

 

Podnikateľom, ktorí sa obávajú, že minimálna mzda môže negatívne vplývať na nezamestnanosť, premiér odkazuje, že takéto vyjadrenia principiálne odmieta. "Pozdravujem všetkých, ktorí tvrdia tieto nezmysly, že by mzda 380 eur mala spôsobovať v podnikaní nejaké ťažkosti," tvrdí. Vláda zamestnávateľom navyše podľa neho ako kompenzáciu ponúka mechanizmus znižovania zdravotných odvodov. 

 

So schváleným zvýšením minimálnej mzdy totiž nesúhlasia zamestnávatelia. Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marián Jusko ešte v septembri po rokovaní tripartity upozornil na to, že na Slovensku je šesť stupňov minimálnej mzdy podľa miery náročnosti práce, a preto sa najnižšie zárobky zvýšia vo všetkých kategóriách minimálnej mzdy. "Zvýšenie nákladov pre zamestnávateľov môže pôsobiť negatívne na konkurencieschopnosť slovenského priemyslu," uviedol Jusko. 

 

Inštitút INESS upozorňuje na to, že osempercentný nárast minimálnej mzdy bude mať výrazný vplyv na navýšenie mzdových nákladov desaťtisícov zamestnancov na vyššom stupni náročnosti pracovného miesta. Tvrdí, že túto skutočnosť ministerstvo práce vo svojej analýze ignoruje. "Ak takéto extrémne navýšenie minimálnej mzdy nemá spôsobiť rozsiahly zánik pracovných miest, musí byť kompenzované inými opatreniami," uviedol riaditeľ INESS Richard Ďurana. 

 

Inštitút navrhuje, aby zvýšenie minimálnej mzdy bolo podmienené schválenou a platnou odvodovou úľavou. Podľa analytikov by mali byť zároveň zrušené stupne náročnosti, nakoľko ak by zostali zachované, ani odvodová úľava by nezabránila ohrozeniu desaťtisícov pracovných miest. 

 

Minimálna mzda sa od začiatku tohto roka zvýšila o 4,2 %, resp. o 14,3 eura na 352 eur. Od začiatku minulého roka minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády stúpla o 3,2 % na 337,7 eura. V roku 2012 išlo o nárast najnižších zárobkov tiež o 3,2 %, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 sa minimálna mzda zvýšila o 3 % na 317 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona