Minimálna mzda by mala zodpovedať 60 % priemernej mzdy v hospodárstve SR

NETKY.SK • 3 Október 2013, 14:56 • 2 min
Minimálna mzda by mala zodpovedať 60 % priemernej mzdy v hospodárstve SR

BRATISLAVA – Podľa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR minimálna mzda musí zodpovedať 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ako to odporúča Európska sociálna charta.

slovakia

left justify in out

KOZ SR už v júli tohto roka predložila vlastný návrh na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy pre rok 2014, a to na úroveň 364,70 eura. Čistá minimálna mzda, navýšená o 8 %, by tak dosahovala aspoň hranicu chudoby na Slovensku, čo v čase kreovania návrhu medzi sociálnymi partnermi a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR bolo 315 eur. "Na Slovensku sa, žiaľ, nedodržiava Ústava SR, ani medzinárodné dokumenty, ktoré hovoria o tom, že zamestnanec má dostať za svoju prácu mzdu na takej úrovni, aby zabezpečil dôstojný život sebe i svojej rodine," tvrdí KOZ SR. Európska sociálna charta odporúča, aby minimálna mzda dosahovala 60 % priemernej národnej mzdy. V súčasnosti je to na Slovensku necelých 42 %. "Aktuálna minimálna mzda teda nedosahuje hranicu rizika chudoby, ktorá podľa posledných údajov predstavuje 346 eur mesačne," tvrdí konfederácia. Ak by slovenský právny poriadok zadefinoval vzťah minimálnej mzdy a priemernej národnej mzdy tak, ako to odporúča Európska sociálna charta, rokovania o výške minimálnej mzdy by boli podľa KOZ efektívnejšie. Konfederácia napriek tomu vníma návrh vlády na zvýšenie minimálnej mzdy pre rok 2014 o 4,2 % na výšku 352 eur, ako pozitívny signál k zatváraniu pomyselných nožníc medzi hranicou minimálnej mzdy a hranicou chudoby. Odborári sú však presvedčení, že do budúcnosti bude potrebné novelizovať zákon o minimálnej mzde. "V ďalšom kroku predpokladáme, že mechanizmus úpravy pre rok 2015 bude rozumným kompromisom a suma mesačnej minimálnej mzdy už bude zodpovedať požiadavkám Európskej sociálnej charty, aby dosahovala 60 % priemernej národnej mzdy," očakáva KOZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies