MINI oslavuje 15 rokov prémiovej zábavy z jazdy – Made in Oxford

NETKY.SK • 2 Máj 2016, 08:10 • 2 min
MINI oslavuje 15 rokov prémiovej zábavy z jazdy – Made in Oxford

BRATISLAVA - Zamestnanci britskej továrne MINI v meste Oxford si slávnostne pripomenuli dátum 26. apríla 2001. Pred 15 rokmi sa fabrike v Oxforde začala nová éra, ktorá napísala ďalšiu kapitolu histórie.

slovakia

left justify in out

Práve v tento deň zišlo z výrobných liniek po opätovnom naštartovaní značky prvé vozidlo – MINI Cooper v červenej farbe Chili Red s kontrastným bielym lakovaním strechy a krytov spätných zrkadiel. Toto prvé prémiové malé vozidlo stálo na začiatku úspešného príbehu fabriky aj značky. Od roku 2001 sa v Oxforde vyrobilo vyše 2,5 milióna vozidiel MINI, ktoré si našli majiteľov vo viac ako 110 krajinách sveta.

 

Dnes sa továreň značky MINI v Oxforde radí medzi najmodernejšie linky na výrobu automobilov na svete. Počet zamestnancov narástol z pôvodných 2 400 na dnešných viac ako 4 500. Pracovníci v trojzmennej prevádzke vyrobia denne približne 1 000 vozidiel. Medzi najvýznamnejšie výhody fabriky patrí jej mimoriadna flexibilita. Dnes sa v Oxforde montujú štyri modely. Každý automobil vzniká presne podľa konkrétnych požiadaviek zákazníkov, ktorí si vyberajú z typicky širokej ponuky značky MINI v oblasti výbavy, doplnkov, lakov a farieb interiéru. Aj najnovšie verzie extrémne športových modelov John Cooper Works nesú označenie „Made in Oxford”. „Postaviť denne 1 000 individuálne konfigurovaných prémiových automobilov je veľká výzva a darí sa nám ju zvládať iba vďaka majstrovským schopnostiam, remeselnej zručnosti a zanieteniu našich zamestnancov,” povedal manažér fabriky Frank Bachmann.

 

Automobilová výroba má v Oxforde viac ako 100-ročnú históriu. Už v roku 1931 tu vznikali vozidlá Morris Oxford. Pre nezameniteľný tvar mriežky chladiča získali prezývku „Bullnose (Býčí nos).” Prvým „miliónovým vozidlom”, ktoré opustilo brány fabriky, bol v roku 1948 model Morris Minor. Vo výrobe sa udržal až do roku 1971.

 

Klasické vozidlá značky Mini sa v Oxforde vyrábali od spustenia produkcie v roku 1959 až do roku 1968. Rozhodnutie umiestniť sem aj montáž moderných automobilov MINI sa zrodilo na jar roku 2000. Po nevyhnutných a rekordne rýchlych úpravách a modernizácii, ktorá trvala iba 13 mesiacov, bolo všetko pripravené na novú revolúciu v segmente malých vozidiel. Značka MINI odštartovala ako britský originál pre 21. storočie. Pôvodne plánované výrobné čísla sa podarilo rýchlo prekonať a modelový rad obohatila druhá karosárska verzia. Prvé MINI Cabrio opustilo brány závodu v Oxforde presne na jar v roku 2004.

 

Po generačnej obmene na jeseň v roku 2006 sa fabrika plne zaradila do výrobného trojuholníka značky MINI, kam patria Oxford (karosáreň, lakovňa a montáž), Swindon (lisovňa) a Hams Hall (výroba motorov). Nasledovná expanzia a modernizácia umožnili nárast výrobnej kapacity aj rozšírenie ponuky modelov. Od roku 2000 investovala spoločnosť BMW Group do fabrík vo Veľkej Británii viac ako 1,75 miliardy libier (2,25 miliardy eur).

 

Na jeseň roku 2007 sa v Oxforde spustila výroba modelu MINI Clubman. Automobil s dlhším rázvorom, väčšími prepravnými možnosťami a s inovatívnym otváraním dverí sa predával spolu s MINI s tradičnou karosériou. Výroba novej generácie modelu MINI Cabrio sa začala presne na 50. výročie založenia značky. MINI Coupé nasledovalo v roku 2011 a o rok neskôr sa v Oxforde začal vyrábať model MINI Roadster, druhé malé prémiové vozidlo so sťahovacou strechou.

 

Aktuálny modelový rad automobilov značky MINI vyrábaný v Oxforde ponúka prémiovú vzrušujúcu zábavu, ktorá priťahuje čoraz viac cieľových skupín.

 

Momentálne sa tu vyrábajú 3- a 5-dverové modely značky MINI. Oxfordská fabrika MINI je jediným miestom, kde vzniká nový automobil MINI Clubman, s ktorým značka dobýja segment prémiových kompaktných vozidiel. Aj najnovší prírastok modelového radu sa vyrába v Oxforde. Nové MINI Clubman sa dodáva s jedinečným pohonom predných kolies aj s pohonom všetkých kolies ALL4.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies